Bloemriet

De tropen achter je tuinhek

Schitterende kleuren, prachtige patronen, wulpse bloemen: met bloemriet krijgt je tuin vanzelf een Zuid-Amerikaanse sfeer. 

Bloemriet Mooiwatplantendoen.nl

Bloemriet (officiële naam Canna) is een beauty met exotische trekjes. Tussen groot groen blad dat zich kan meten met dat van de bananenplant groeien pijlvormige bloemknoppen die eenmaal open een beetje op lelies lijken. De kleuren zijn een fiesta op zich in rood, oranje en geel. Al zijn er ook soorten met pastelkleurige bloemen en weer andere die alleen al om de bladtekening de moeite waard zijn. Bloemriet bloeit van juni tot aan de eerste nachtvorst. 

Reuzen en dwergen

Bloemriet komt uit Latijns-Amerika en de Caraïben en is een populaire perkplant in zowel tropische als subtropische streken. In Zuid-Europa worden ze vaak gebruikt om boulevards en parken mooier te maken. Bloemriet behoort tot de bol- en knolgewassen, slaat vocht op in de wortelstokken en is zo aardig tegen warm weer bestand. Er zijn kleine, compacte soorten, maar er is ook bloemriet dat tot wel 3 meter hoog kan worden. 

Trivia bloemriet

  • Kanna is Grieks voor 'riet', vandaar de officiële naam Canna.

  • Bloemriet behoort tot dezelfde plantenfamilie als banaan en gember.

  • De rode en zwarte zaadjes zijn hard en worden al eeuwen als kraaltjes gebruikt.

  • In het Creools wordt de plant ook wel 'toolima' genoemd, naar het Franse 'tous les mois' omdat bloemriet in warme gebieden vrijwel het hele jaar door bloeit.

  • De vezels van de stengels en bladeren worden gebruikt als grondstof voor papier en textiel.

  • In Thailand is bloemriet een traditioneel vaderdaggeschenk.