Hosta

Hasta la hosta!

Hosta – soms bekend als hartlelie - is een van de meest populaire vaste, winterharde planten voor de tuin. De grote variatie aan bladkleuren en vormen maken de plant ideaal om toe te passen in de tuin, op het balkon of het terras. Hosta is het meeste bekend als plant voor in de schaduw, maar ook op andere plekken in de tuin voelt de Hosta zich thuis. Als bodembedekker, als groepsbeplanting of in potten? Het kan allemaal met de Hosta.

Hosta Mooiwatplantendoen.nl

Kleuren en vormen

Hosta vormt flinke bladrozetten en daaruit komen ook nog eens mooie lila of blauwe bloemen. Het assortiment Hosta is gigantisch. Over de gehele wereld worden planten veredeld wat resulteert in duizenden variëteiten. Ze variëren in bladkleur, plantvorm, winterhardheid en bloeirijkheid. De meeste Hosta staan bekend om hun blad wat voorkomt in een groot scala van kleuren en bladtekeningen. Van grijs tot blauw en van geelbont tot witbont. Er zijn ook soorten die bijzonder rijk bloeien met blauwe of lilakleurige bloeiwijzen. Het oudere assortiment is vaak wat dunner van blad en wat minder compact. Het recente assortiment is qua blad dikker en compacter waardoor ze minder snel verwaaien en ook voor slakken minder aantrekkelijk zijn. Daarbij kunnen ze ook beter in de volle zon staan.

Symboliek

De Duitse jonkheer Philipp Franz von Siebold werd bekend door zijn onderzoek naar Japanse flora. Vanuit de Hortus Botanicus in Leiden bracht hij bekende tuinplanten als Hosta, Hydrangea en Azalea naar Europa. In de Leidse Hortus is er een prachtige tuin ingericht waar het assortiment in te vinden is: von Sieboldtuin. Hosta is vernoemd naar N. Th. Host, een Finse lijfarts van keizer Frans I van Oostenrijk. Er bestaan een heuse Hostavereniging die tot doel heeft de belangstelling voor Hosta te vergroten. Wil je meer zien van de hosta? In arboretum Trompenberg in Rotterdam staat de nationale collectie Hosta. Een aanrader!

Herkomst

De plant behoort tot de familie van de Asparagaceae waar ook asperges toe behoren. Van oorsprong komt Hosta uit Noordoost-China. Maar ook in Japan is de plant veelvuldig te vinden. Vooral in Europa en Amerika is de plant later in cultuur gebracht en uitgegroeid tot een topper in het vaste planten assortiment met wel 5000 verschillende variëteiten.