Prachtriet

Siergras zorgt voor beweging en beleving in je tuin

Het ruist, het wuift en het trakteert je op elegante pluimen. Verder heb je amper omkijken naar prachtriet, dat zomer én winter voor visueel spektakel zorgt. 

Kleuren en vormen

Met prachtriet (officieel Miscanthus sinensis) valt er altijd wat te beleven in je tuin. Bij het minste zuchtje wind beweegt het al en het ruist vriendelijk als je er langsloopt. Er zijn hoge en lage soorten, sommige hebben gepatroneerde stengels, andere bloeien weer met witte, zilverachtige of rozige glanzende pluimen. De hoogte verschilt per variëteit tussen de 120 en 300 cm. In het najaar sterven de bovengrondse delen af, maar die kun je het beste gewoon laten zitten tijdens de winter. Ze zorgen voor mooie lijnen in je tuin en zijn schitterend met rijp, sneeuw of ijzel erop. 

Herkomst

Prachtriet hoort bij de grassenfamilie waarin het een geslacht vormt van ongeveer 15 soorten overblijvende grassen. Ze zijn thuis in de subtropische en tropische regio's van Afrika en Zuid-Azië. In de natuur vormt prachtriet enorme grasvlaktes op vochtige, vruchtbare gronden in valleien en op hellingen. De plant wordt regelmatig ingezet om gronderosie tegen te gaan. Door de zodenvormende wortels kan de grond niet makkelijk wegspoelen. 

Trivia 

  • De Latijnse naam Miscanthus is een samenvoeging van het Griekse 'miskos' ofwel 'stengel' en 'anthos' dat 'bloem' betekent en verwijst naar de bloeiende aren.

  • Een van de bekendste soorten prachtriet is olifantsgras, dat groeit als kool, de energetische waarde van steenkool heeft en waarvan biobrandstof kan worden gemaakt.