Ficus Cyathistipula

Deze klimmer zoekt het hogerop

Op zoek naar een groene woonplant die niet veeleisend is en vlot groeit? Ficus cyathistipula heeft Afrikaanse oerkracht en biedt veel mooi blad in ruil voor af en toe een slokje water.

Of je nu kiest voor de volle of ranke versie van Ficus cyathistipula, het is een statementplant wiens vormen en gestileerde bladeren het mooist uitkomen tegen een lichte achtergrond. Het grote  donkergroene blad geeft deze binnenreus iets theatraals, maar hij heeft goede bedoelingen. De grote bladeren helpen de lucht in huis te zuiveren en de luchtvochtigheid binnen in balans te houden. Dat maakt hem niet alleen mooi om te zien, maar ook een echte aanwinst voor een gezonder binnenklimaat.

Kleuren en vormen

Ficus cyathistipula is er in een bossige versie die zeer geschikt is om thuis snel en makkelijk een rustige, groene sfeer te creëren. Hij is ook verkrijgbaar als plant waarvan de bladeren wat meer uit elkaar staan: deze ziet er wat luchtiger uit en staat erg mooi in een modern interieur. De plant wordt eveneens op stam aangeboden. De bladeren zijn vrij groot, zo'n 7 cm breed en tot wel 20 cm lang. Met de smalle, hoge versie van deze plant kun je makkelijk een roomdivider vormen door er een paar naast elkaar te zetten.

Ficus cyathistipula heeft een opvallende donkere stam en klimt uit de pot met behulp van een stok recht  omhoog. Mocht je hem hoger willen laten klimmen – dat kan, het is een vlotte groeier - dan heeft hij wat houvast nodig in de vorm van een kabel, touwtje of rek. Het betreft hier een van de robuustere ficussen die ook geschikt is voor mensen zonder groene vingers.

Herkomst

Ficus cyathistipula is de Afrikaanse vijgenboom, hoort bij de moerbeifamilie en groeit in tropische regenwouden van dat continent, van Ivoorkust in het westen tot West-Kenia en Noord-Malawi. De plant heeft een voorkeur voor wat vochtige grond en is meestal te vinden rond moerassen en langs overs van rivieren. In het wild kan hij zo'n 5 tot 8 meter hoog worden. De wetenschappelijk naam cyathistipula is afgeleid van het fruit: een gehalveerde vijg lijkt op een kommetje (cyathus) en heeft opvallende uitsteeksels (stipula).

Symboliek

Ficus cyathistipula deelt met de hele familie Ficus de betekenis van vervulling van aspiraties en dromen. Het maakt de plant bij uitstek een geschikt geschenk voor een housewarming of een nieuwe baan. Het fruit van Ficus cyathistipula blijft drijven en wordt vaak door stromend water meegevoerd. In Kenia wordt het ook wel 'het geschenk van de rivier' genoemd

Alle artikelen over Ficus Cyathistipula