Parelbes

Groen met prachtige grote parelbessen

Mooi wintergroen blad en ook nog eens schitterende knikkers van bessen: parelbessen zijn een aanwinst om je tuin en terras seizoenenlang op te vrolijken.

Parelbes - Mooiwatplantendoen.nl

Parelbes – officieel Pernettya – is een groenblijvende lage heester met kleine blaadjes. Die zijn glanzend donkergroen, wat tijdens de bloei in mei en juni mooi afsteekt tegen trossen kleine, veelal witte klokvormige bloemen. Die bloemen worden vervolgens mooie, opvallend grote bessen die heel lang als trosjes parels aan de plant blijven zitten. De bessen kunnen wit, lila, roze, karmozijn, felroze, dieprood en wit met roze vlekken zijn, afhankelijk van de variëteit. Parelbes kan in de volle grond en groeit dan als bodembedekker. De plant is echter ook een aanwinst voor bakken en potten, waarin de prachtige bessen nóg beter tot hun recht komen.

Deze Latino gedijt in de schaduw   

Parelbes is inheems in het zuiden van Argentinië en Chili tot aan Vuurland. Daar vormen ze uitgestrekte velden. De plant behoort tot de heidefamilie en is een zusje van bergthee. Parelbes groeit in de breedte, in het wild in zo'n 1,5 m omtrek. De kweekcultivar blijft veel kleiner. Met zijn wilde broer heeft hij gemeen dat hij in de zon compact blijft en op een schaduwrijke plek uitschiet en wat verder teruggesnoeid moet worden.

Perfecte blikvanger in herfsttuin

Dankzij de sterke kleurcombinatie wit en groen is parelbes heel geschikt om de tuin op een winterse manier te stylen. De plant oogt koel en koninklijk in robuust grijs. Is trendy en warm in witte of koperkleurige schalen. En wordt klassiek in een rode basis. In bakken combineren de witte bessen van de vrij laagblijvende planten mooi met wuivend gras en klimop, voor wat beweging in je arrangement.

Prachtige hofmakerij

Alleen de damesplant draagt in het naseizoen bessen als parels. Ze is te herkennen aan witte bloemen met een stamper; Mr. Parelbes heeft alleen meeldraden. Wil je de plant overhouden, koop dan in het voorjaar naast een aantal dames minimaal één mannelijke plant. De heer is reuze viriel, in zijn eentje kan hij tot wel dertig vrouwelijke parelbessen bestuiven. De mannelijke planten mogen gezellig bij de dames staan, maar gedijen ook op een paar meter afstand. De wind en de bijen doen dan de rest. Pas als de bloemetjes zijn bestoven, groeien ze in de zomer uit tot mooie gekleurde bessen die de hele herfst en winter kleur blijven geven. In het najaar zijn de damesplanten bestoven en wel verkrijgbaar, compleet met bessen, dat is wel zo makkelijk.

Parelbes trivia

  • Officieel heet de plant Pernettya mucronata.

  • In het vulkanische gebieden in Zuid-Chili is parelbes de meest voorkomende plant boven de boomgrens.

  • De wilde bessen zijn eetbaar voor vogels. De kweekversie is niet geschikt voor menselijke consumptie.

  • De naam is afgeleid van het Latijnse Perneo, wat zoveel betekent als rondtollen. Het woord verwijst naar de ronde bessen die zo groot als knikkers zijn.