Herfsttrend 2016: Najaarstuin vol geheimen

Om de paar stappen iets nieuws ontdekken
Geschatte leestijd: 2 minuten

Verstopte hoek hier, nisje daar: gun je fantasie de vrije loop, speel met tot de verbeelding sprekende planten als zilverstruikje en creëer zo je eigen sprookjesbos vol verrassingen.

Verstilling, vervreemding en verwondering, dat zijn de drie elementen die centraal staan in deze stijl. Dat je tuin zich langzaam opmaakt voor een periode van rust, wil nog niet zeggen dat er niet van alles in te beleven is. Werk met slingerpaden, doorkijkjes, verborgen hoeken en spiegels. En gebruik het diepe groen van fijnspar als coulis van waarachter een mooi tuinbeeld of een romantische egelvilla tevoorschijn komt. Klimop en mos zijn welkom, het mag er sprookjesachtig en licht overwoekerd uitzien.

Zilverstruikje als sprookjesachtig element

De vormen in deze tuintrend zijn decoratief: denk aan een oude lijst waar klimop in en over groeit, een afgedankte stoel met mos als bekleding en een mooie parelbes of patiocyclaam op de 'zitting'. Of een oude overwoekerde deur die nergens naar toe gaat, potten met spatmotieven en tuinschilderijen met surrealistische botanicals. Daarbij hoort fantasievolle beplanting in buitenaardse kleuren zoals zilverstruikje en Blauw schapengras. En de bomen? Daarin hang je lampjes, glazen kralen en houten slingers op als decoratieve elementen.


Prikkel je zintuigen met glans en geur

Werk met fantasievolle materialen, zoals potten met parelmoerglans of kleurverloop, gemarmerde schalen als minivijver annex vogelbad en verweerde metallic oppervlakken. Het hoeft niet allemaal puur natuur te zijn, als het maar tot de verbeelding spreekt. Wil je de zintuigen prikkelen met geuren, dan zijn olijfwilg, Abelia en Mirte planten die nu extra geuren, net als rozemarijn en cipressenkruid.

Kleurkaart: Bos van Doornroosje

De kleuren voor deze stijl zijn geheimzinnig en omfloerst. Denk aan nevelgrijs, bos- en mosgroen, met hier en daar wat zachtroze tot lila en het donkerrood van een wingerd. Samen zorgen ze voor het  spannende, geheimzinnige gevoel dat bij deze tuinstijl hoort.