Slakken op een natuurlijke manier bestrijden

Ontdek 6 tips
Geschatte leestijd: 3 minuten

Nat en warm weer kan zorgen voor een invasie van nieuwsgierige slakken in je tuin. De meeste soorten houden de boel lekker schoon door dode plantenresten op te eten, maar andere slakken hebben juist stevige trek in levende bladeren. Wat nu? Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal zette vijf tips op een rij om overlast te voorkomen en wij voegen er nog een aan toe.

Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Hoe bestrijd je slakken op natuurvriendelijke wijze?

Sommige slakkensoorten kunnen grote schade toebrengen aan je (moes) tuin. Maar bestrijdingsmiddelen, zoals slakkenkorrels, zijn dieronvriendelijk en vaak ook giftig voor andere dieren. Wat zijn milieuvriendelijke tips?

1. Voorkom slakken in je tuin

Kies voor planten waar slakken een hekel aan hebben, zoals akelei, goudsbloem, salie, klimop, viooltjes en alle soorten varens. Plaats kwetsbare planten niet in de buurt van vochtige plekken zoals een composthoop. Geef je planten vroeg in de ochtend water: ’s avonds of in de late namiddag zorgt voor een vochtige grond die voor slakken erg aantrekkelijk is. Elke lente een grote tuin-schoonmaak organiseren, helpt ook. Door de grond te bewerken maak je overwinterende slakken en hun eieren kapot. Zo dring je de slakkenpopulatie flink terug.

2. Lok natuurlijke vijanden

In een tuin die aantrekkelijk is voor egels, vogels, spitsmuizen, kikkers en padden krijgen slakken minder kans. Zorg daarom voor een natuurlijke tuin met voldoende schuilplekjes en beschutting.

3. Voorkom schade aan planten met natuurlijke bestrijding

Planten die snel aangevreten worden door slakken bescherm je door er een barrière omheen te leggen van schelpen, koffiedik, cacaodoppen of fijngemaakte eierschalen. Knoflook is giftig voor slakken; ze zullen jouw planten mijden als je ze bespuit met knoflookextract. Dit kun je zelf maken. Snijd een knoflookbol in stukken, giet er 1 liter heet water over en laat dit een dag trekken. Verwijder de knoflook, schenk het extract in een plantenspuit en sproeien maar. 

4. Vang de slakken

’s Avonds en bij vochtig weer komen slakken tevoorschijn en vang je ze gemakkelijk met de hand. Je kunt ze ook lokken door zelf schuilplaatsen te maken. Slakken schuilen bijvoorbeeld graag onder de omgekeerde schil van een halve grapefruit, sinaasappel of meloen, waarbij de geur ervan als extra lokmiddel dient. Stengels bleekselderij, rabarber- en koolbladeren werken ook, net als vochtige planten, kranten of stukken karton. Slak(ken) gevangen? Laat ze op ruime afstand los, op een plek waar ze geen kwaad kunnen. 

5. Maak een slakkenval

Vallen met bier of andere gisthoudende drankjes kunnen worden gebruikt om slakken te bestrijden. De slakken komen op de geur af, glijden in de vloeistof, en verdrinken. Slakkenvallen zijn te koop in tuincentra, maar een jampot werkt net zo goed. Graaf de vallen niet in. Vaak vallen loopkevers in de ingegraven potjes, terwijl ze juist een natuurlijke vijand van de slak zijn.

6. Koop anti-slakkentape

Bij het tuincentrum kun je anti-slakkentape kopen. Deze tape bevat koper waardoor slakken als ze er overheen willen, een klein schokje krijgen en zich snel (nou ja, op een versneld slakkentempo) uit de voeten maken. Het tape kun je bijvoorbeeld om de rand van bloempotten, kuipen of boomstammen plakken. 

Heb jij nog aanvullende tips? Deel ze met ons via Instagram of Facebook met de hashtag #mooiwatplantendoen.