Blauwe bes

Blauw-paarse vitaminen in je tuin

Blauwe bessen zijn supergezond. Je kunt ze makkelijk in je tuin of op je balkon planten voor een smaakvolle tuin.

Kleuren en vormen

Blauwe bessen zijn ook bekend als Vaccinium corymbosum. Heel makkelijk in onderhoud, dus planten maar. In het voorjaar bloeit de struik met mooie, wit-roze bloemen. Door zelfbestuiving komen de blauw-paarse bessen in de zomer in de plant, de hommels en bijen doen het werk. Sommige rassen hebben kruisbestuiving nodig, plant die dus in gezelschap van een andere cultivar. Er zijn veel variëteiten bosbessen, die verschillen in oogsttijd. Hoe groter de bosbes, hoe lekkerder en hoe zoeter. Iedere plant zorgt, als je ‘m goed verzorgt, voor een enorme berg bessen. 

Herkomst

Blauwe bessen behoren tot de familie van de Ericaceae waartoe ook Rhododendron, Gaultheria, Pieris, Azalea, Erica en Calluna behoren. De bessen komen van oorsprong voor in de bosrijke gebieden in de oostelijke Verenigde Staten en sinds het begin van de 20-ste eeuw in Europa. De blauwe bes is van nature een plant die in bossen staat waar hij min of meer beschermd wordt tegen direct zonlicht.

Trivia 

  • Oogst de bessen wanneer ze voldoende blauw zijn, een te vroeg geoogste bes is niet lekker. In de koelkast kunnen ze ongeveer een week bewaard worden en in de vriezer langere tijd. 

  • Blauwe bessen zijn heerlijk om van te snoepen maar ook om te verwerken in taarten, desserts of smoothies.

  • Blauwe bessen kom je ook tegen onder de naam bosbes.