Lavendelhei

Poederblauw met babyroze bloeiende beauty

Prachtige pasteltinten maken van deze taaie tuinbloeier een mooi plaatje, in de tere, bijzondere kleuren van de vroege lente. 

Lavendelhei (Andromeda polifolia) wordt 20-30 cm hoog en heeft groene lancetvormige blaadjes die grappig omrollen aan de randen. Zo zie je deels de onderkant, die blauw of wit berijpt is. Tussen de blaadjes groeien aan roze steeltjes trosjes lichtroze, knikkende bloemen. Door de combinatie van roze steeltjes en bloemen lijkt deze dwergstruik in bloei net een roze wolk. De bloemen verdwijnen na de bloei, het blad blijft het hele jaar door zo mooi grijs-groen-blauw. 

Lavendelhei Mooiwatplantendoen

Geen lavendel, wel hei 

Lavendelhei wordt ook wel rotsheide genoemd. In het wild groeit de plant overal op het noordelijk halfrond op veengronden en in moerasgebieden. De bloemen bloeien van april tot juni, maar soms ook in de (na)zomer. Met lavendel heeft deze heisoort niets te maken, maar het grijsgroene blad lijkt een beetje op dat van lavendel, vandaar de verwijzing. De plant kan in de volle grond worden geplant, bijvoorbeeld aan de randen van een vijver. Het is echter ook een echte blikvanger in potten, bakken en kuipen.  


Lavendelhei trivia 

  • Andromeda, de Latijnse naam van lavendelhei, is afgeleid van Andromeda, de dochter van Cepheus en Cassiope, die aan een rots werd vastgemaakt. Plantenkundige Linnaeus noemde de plant zo, omdat hij lavendelhei/rotshei vaak tussen rotsblokken op de bergvlakten in Lapland aantrof.

  • De meest grijsblauwe lavendelhei-soort is Andromedia polifolia 'Blue Ice'.