Prayerplant

So pretty in pink. En ooit ‘biddende’ bladeren gezien?!

De bladeren hebben niet alleen een prachtige donkerroze tekening, ze vouwen zichzelf ’s avonds naar boven als biddende handen. Hallelujah!

marantha prayerplant

Vormen en kleuren

Maranta (Fascinator) heeft groen blad met donkerroze nerven. Stoere plant dus, met een romantisch randje. Maranta Kerchoveana is frisgroen met donkergroene vlekjes. Maranta kan kleine witte bloemetjes bloeien.

Herkomst

Maranta is een geslacht van bloeiende planten in de familie Marantaceae, een familie van 'gebedsplanten', waar ook de ‘arrowroot’, pijlwortel, onder valt. Maranta komt als metershoge plant voor in Midden- en Zuid-Amerika en dan voornamelijk in de jungle van Brazilië.

Symboliek

Maranta is vernoemd naar Bartolomeo Maranta (1500 - 24 maart 1571), een Italiaanse arts, botanist en literatuurwetenschapper. Eén van de bijnamen is Tiengebodenplant, te danken aan de tien donkergroene vlekjes op het blad van de Kerchoveana. Maar de mooiste naam is toch wel Gebedenplant. Vanwege het bijzondere gegeven dat de bladeren ’s avonds, wanneer het donker wordt, gaan bewegen: ze gaan meer naar boven staan. Ze vouwen zichzelf dicht, als biddende handen, dus. Mooi moment zo voor het slapen gaan om zelf ook even stil te staan waar je deze dag dankbaar voor bent!

Hier zie je dit wonderlijke dansende effect in een Prayerplant Timelapse: