Zamioculcas

Stoere survivor met oeruitstraling

Een mooie, gestileerde vorm in combinatie met een smetteloze reputatie: de Zamioculcas is een hoogstandje in 'design by nature'. 

zamioculcas - Mooiwatplantendoen.nl

Kleuren en vormen 

Groen, mooi en vrijwel niet kapot te krijgen zo cool: Zamioculcas is boven alles een sterk staaltje natuur. Deze groene persoonlijkheid heeft stevige, opvallend regelmatige leerachtige bladeren. Ze groeien zo aan de takken dat die een beetje op gestileerde veren lijken. Ondanks de stevige stengels valt de Zamioculcas toch onder de kruidachtige planten. Zijn uithoudingsvermogen zit niet zozeer in hout en dikker of zwaarder worden, maar in zijn speciale vaten die vocht en voeding opslaan. Dat maakt het één van de makkelijkste woonplanten ooit. Licht, donker, water vergeten te geven – de Zamioculcas is er stoïcijns onder en blijft trouwhartig groen en mooi, zonder zelfs maar te ruien. Als je echter meer wilt dan iets dat groen staat te wezen en verder vooral lijkt te dutten, doe je er goed aan een beetje in jullie relatie te investeren. Zamioculcas is geen vlotte groeier, maar dat maakt een nieuwe scheut een des te grotere overwinning. 

Herkomst

Zamioculcas zamiifolia komt oorspronkelijk uit Tanzania en is daar vooral te vinden op Zanzibar, aan de oostkust van Afrika. De natuurlijke omgeving van de plant bestaat uit rotsachtige grond in laaglanden of aan de voeten van hooglanden. Zamioculcas is gewend aan lange perioden zeer droog weer, afgewisseld met plensbuien. In een bui slaat de plant snel water op in zijn reservoirs, om daar weer weken, zo niet maanden op te kunnen teren. Hoewel Zamioculcas botanisch gezien al sinds 1892 bekend is, is hij pas sinds een jaar of vijftien in zwang als kamerplant. Met dank aan Nederlandse kwekers die in 1996 de uitdaging aangingen om hem te cultiveren. 

Symboliek 

De betekenis van de naam Zamioculcas is lastig te herleiden. Culcas is een oude naam voor een ander geslacht Colocasia. De soort zamiifolia heeft bladeren die lijken op de Zamia-varens. De geveerde bladeren zijn kenmerkend voor beide planten. Het is dus een mix van die twee geworden. Zamioculcas is een stoïcijns type: valt niet uit, groeit niet hard, is de stabiliteit zelve. Vanwege die Zen-uitstraling biedt de plant behulpzame focus bij meditaties, maar staat hij onder studenten ook bekend als 'groene stoner'.