Krachtpatser Zamioculcas is een volhouder

Handig, al die knollen en wortels als krachtbron

Een keer vergeten water te geven vergeeft Zamioculcas je zonder te gaan mokken. Drie keer vergeten ook nog. En hoewel hij productiever is op een lichte plek, vindt hij het ook niet het einde van de wereld om wat donkerder te staan. Kortom, een uiterst relaxte huisgenoot in de categorie sansevieria. Mooi om te zien, hip om mee te stylen en bijna niet kapot te krijgen. 

Zamioculcas Mooiwatplantendoen.nl

Stevige basis met satellietjes 

Dat Zamioculcas zo'n doorzetter is, heeft hij te danken aan zijn wortelstelsel. Voor een woonplant groeit hij op een vrij aparte manier. Onder de grond zit een forse, sterk verdikte knol die wel twintig cm in doorsnee kan worden. Naar verloop van tijd komen daar allemaal kleine knolletjes bij. Uit de bovenkant van de opperknol komen dikke wortels. Die zijn zo sterk dat ze een te krappe pot kunnen breken. Kom niet in de verleiding hem in een megapot te zetten. Daarin gaat veel aarde die veel vocht vasthoudt en dat is nu net het enige waar de plant niet tegen kan. 

Zelfvoorzienend reservoir 

Zamioculcas regelt namelijk voor een groot deel zijn vochthuishouding. Om die reden is letterlijk alles aan de plant verdikt: knol, wortels, bladstelen, bladeren. Daarmee is de hele plant één groot opslagreservoir voor vocht en voedingstoffen. Dat is goed te zien aan de kluit: één en al samengebalde energie. En dat straalt alles wat boven de aarde uitkomt ook uit: kracht, oervorm en rust. Precies wat je nodig hebt om te resetten.