Vergeet-mij-nietje

Het enige plantje met rhythm & blues

Deze rijke bloeier brengt al heel vroeg in het jaar prachtig blauw, wit of roze in je tuin en groeit dan geestdriftig door tot laat in de lente. En volgend jaar? Keert hij vanzelf terug! 

Forget-me-not Thejoyofplants.co.uk

Lieflijk en toch taai: vergeet-mij-niet'je (officieel: Myosotis) is een schoonheid die tegen een stootje (lees: een koude nacht) kan. De mooie zachte bloemetjes in blauw, wit of roze hebben een geel oogjes en combineren mooi met de grijsgroene lancetvormige blaadjes die een beetje donzig lijken. De tweejarige plant wordt 15-30 cm hoog, wordt vanaf januari aangeboden en bloeit dan tot april mei. Vergeet-me-nietje combineert prachtig met andere vroege bloeiers zoals viooltjes, blauwe en witte druifjes en madeliefjes.

Bosbewoner

Vergeet-me-nietje is een kruidachtige plant die hoort bij de familie van de ruwbladigen, de Boraginaceae. Hij komt voor in Europa, Azië, Afrika en Australië. Er zijn veel verschillende soorten, de meest voorkomende zijn het bos-vergeet-mij-nietje (Myosotis sylvatica) en het Alpen vergeet-mij-nietje (Myosotis alpestris). In het wild zie je ze het meest in de bossen, waar het een beetje vochtig is. Daar vermeerderen ze zich vaak in een opvallend gelijkmatig ritme, zodat ze er voor wilde planten verrassend netjes bijstaan.

Trivia vergeet-mij-nietje

● De Griekse naam Myosotis is een combinatie van 'mus' en 'otis' en betekent muizenoor. Die naam verwijst naar de vorm van de bladeren.

● Volgens een Griekse mythe meende Zeus alle planten een naam te hebben gegeven, waarop een klein blauw bloempje 'Vergeet mij niet!' riep. De oppergod maakte zich er toen makkelijk vanaf door het plantje meteen die naam te geven.

● Er is ook een Middeleeuwse legende over het plantje. Hierin plukte een ridder een bosje bloemen voor zijn geliefde, maar viel daarbij in het water en zonk meteen door de zwaarte van zijn harnas. Voor hij verdronk, gooide hij nog snel de bloemen naar zijn jonkvrouw en riep: 'Vergeet mij niet'.

● Vergeet-mij-nietje heeft een sterke symbolische waarde. De bloem staat voor trouw en oneindige liefde.

● De tuinbloeier zaait zich makkelijk uit in je tuin, je komt de bloemetjes het volgende jaar gewoon weer tegen. Leuk om in een natuurlijke omgeving te laten verwilderen!

Forget-me-not
Forget-me-not
Forget-me-not
Forget-me-not
Forget-me-not