Aster

Sprankelende sterren van nazomer tot late herfst

Botanische beauty met uithoudingsvermogen: Aster bloeit door waar andere tuinbloeiers het voor gezien houden, tot laat in het najaar.

Aster - mooiwatplantendoen.nl

Aster heeft de uitstraling van een wilde plant, met alle kwaliteiten van een gekweekte: sterk, mooi, lange bloei, bijzondere bloemen. Het is een rechtop groeiende schoonheid met lange, smalle groene bladeren. Bovenaan de stengels komen schitterende bloemen. Die hebben alle nuances lila met een geel hartje, maar zijn er ook in wit en knalroze. En dat dan in ster- en sprietvormen die rechtstreeks uit een sprookje komen. Aster is een najaarsbloeier in de categorie 'Waar voor je geld'. Dat wil zeggen dat de plant niet alleen een rijke bloempracht te bieden heeft, maar ook opmerkelijk veel groen.     

Kruidachtige doorbloeier

Het rijke groene blad geeft al aan dat aster een kruidachtige plant is, inheems op het noordelijk halfrond. In Nederland en België komen ze vooral voor aan de kust en in  brakke rietlanden. Er zijn ongeveer 180 soorten in het wild en meer dan 600 verschillende variëteiten. Onder de bloeiende planten staan ze bekend als echte sterren, omdat ze uitstekend presteren, ook onder omstandigheden die niet ideaal zijn. De bloemen zijn zelfs in staat de eerste lichte nachtvorst zonder schade door te komen.   

Goed gevoel voor timing

De late bloei van aster wijst op overlevingsinstinct en strategisch inzicht. Als de naaste concurrentie verzwakt en afsterft profiteert de plant van meer zonlicht kunnen vangen. Ook storten insecten zich massaal op de plant voor een maaltje, omdat hij als enige nog bloeit. Hiermee is de onderlinge bestuiving meer dan goed geregeld. Het is niet ongebruikelijk om rond één aster een begerige vlinder, hommel en een paar bijen te zien, allemaal op zoek naar nog een laatste beetje nectar.    

Koninklijke kleuren

Aster is een populaire borderplant, maar staat zeker zo mooi in potten en bakken. De opulente bloei contrasteert mooi met sober en strak grijs voor een moderne look. Wie de kruidige wildheid van de plant wil benadrukken, kiest voor een basis van ruw hout. En wie extra vrolijkheid op het terras of balkon wil, zet asters in een pot met hoogglans glazuur, zodat de bloemen erin weerspiegelen. Spectaculair is een lila aster met als achtergrond een rode wingerd of het verkleurend blad van loofbomen.     

Aster trivia

  • Asters lokken bijen, hommels en vlinders in de tuin en helpen dus je mini-biotoop. 

  • Aster komt van het oud Griekse woord astér wat ster betekent en verwijst naar de vorm van de bloem.

  • De Hongaarse opstand van 1918 heette de Asterrevolutie omdat demonstranten in Boedapest massaal de bloem droegen.

  • Aster is de bloem die hoort bij een 20ste (porseleinen) huwelijksjubileum.

  • De Germanen geloofden dat het aroma van verbrande blad van uitgebloeide asters giftige slangen en boze geesten voor de winter verjaagden.

  • In de moderne bloementaal staat aster voor liefde en geduld. 

  • Asters behoren tot de eerste bloeiende planten die in tuinen werden gebruikt.