Bougainvillea

Uitbundige bloemenwolken in knalkeuren

Bougainvillea doet je gedachten afdwalen naar zonovergoten vakanties. De overvloedige kleur van deze uitbundige plant komt van de papierachtige schutbladeren, die te vinden zijn rondom de kleine bloemetjes.

bougainvillea kamerplant

Kleuren en vormen

Bougainvillea is een kruidachtige sierheester met lange ranken die mooi nonchalant groeien en bloeien. De bloemenwolken zijn veelal paars, violet, rood of roze. Witte, gele en oranje varianten bestaan ook, maar zijn zeldzamer. Bougainvillea is een echte kuipplant die graag tegen een muur opklimt, al kan hij ook geslaagd hangen en slingeren in een mand. Bougainvillea bloeit vanaf het late voorjaar tot in september. 

Herkomst

Bougainvillea hoort bij de Nyctaginaceae (nachtschone) familie. De plant groeit in de tropen en subtropen van Zuid-Amerika, vooral in Brazilië. In het begin van de negentiende eeuw werd Bougainvillea in Europa geïntroduceerd.   

Symboliek

Als tuinplant heeft Bougainvillea de symbolische rol van beschermer, met dank aan de grove doorns die op de takken groeien. Als kamerplant is deze symboliek wat minder van toepassing, al zou je kunnen zeggen dat de gekleurde schutbladeren van Bougainvillea hun uiterste best doen om de bloemetjes te beschermen.