Bedankt plant

Planten zijn essentieel in ons leven. Laten we ze wat teruggeven!

Als je aan planten denkt, denk je misschien aan de sansevieria die vroeger bij je grootouders in de vensterbank stond, of die cactus in de vergaderruimte. Maar planten zijn ook de steppen en toendra’s en heide op de Veluwe. En de bossen en de berm langs de A4. En wat dacht je van de groenten die je eet? De term 'plantenrijk' is niet zomaar gekozen. Planten voorzien ons van enorme overdaad en rijkdom. En daarvoor kunnen we ze best wat vaker bedanken.

Zonder planten geen leven

Planten zijn essentieel voor het leven op aarde. Door de aanwezigheid van planten kwam er ooit genoeg zuurstof in de lucht en was er eten aanwezig. Als autotrofen (die zonlicht in energie omzetten door hun fotosynthetische capaciteiten) zijn planten hoofdproducenten van zuurstof en dus de basis van de meeste voedselketens. Het leven van dieren op het land kon dus ook pas beginnen nadat planten het land koloniseerden. Zonder planten dus geen zuurstof. Zonder planten geen dieren. Zonder planten geen eten. Zonder planten geen leven.

Wat planten voor jou doen

Inmiddels is bewezen dat ook de planten bij jou thuis je leven een stuk aangenamer maken. Zo zorgen ze voor ontspanning en reguleren ze de temperatuur. Kinderen zijn nooit te jong om de voordelen van groen te ontdekken, met deze speelse tips. En vergeet niet om je thuiswerkplek van planten te voorzien - dat komt je creativiteit en productiviteit ten goede. Is dat moeilijk? Nehoor, dat doe je gewoon zo! Deze prachtige DIY plantenbackdrop voor tijdens je Zoom-calls is een goede start. Nog meer tips? Deze groene styleguide helpt je om voor iedere ruimte de juiste plant te vinden. 

Van planten ga je je beter voelen: groen helpt om een vakantiegevoel te creëren, zijn een aanvulling op je mindfulness-cursus maken van een hoekje thuis een zen toevluchtsoord. Of breng een bezoek aan een bos om Shinrin-yoku te beoefenen. Sta je graag in de keuken? Ga dan aan de slag met deze DIY om verse kruiden te drogen.

Bedankt plant

Als planten zoveel voor ons doen, is het ook wel mooi als wij een keertje iets terug doen, niet? Geef ze daarom een mooi thuis. Doe moeite om deze levende wezens te leren kennen. Speel klassieke muziek voor ze en zeg lieve dingen tegen ze. Daar bloeien ze van op, maar echt. En stiekem knap je daar zelf ook van op. Planten? They are alive. They are life itself. Kan je er geen genoeg van krijgen? Bezoek Jumbo's plantenmarkt (vanaf 15 oktober) of duik in de literaire hoek met groen leesvoer. We brachten namelijk een Green Paper uit met heerlijke verhalen en verwonderingen over planten. Bedankt plant!