GROENE STYLEGUIDE VOOR JE HUIS

Vergroen je huis, ruimte voor ruimte
Geschatte leestijd: 4 minuten

Met planten in huis voelen we ons blijer, hebben we meer energie en kunnen we ons beter concentreren. Groen leven in je woning zorgt voor een langdurig positief effect op jouw leven en dat van je huisgenoten. Die groene rakkers komen de luchtkwaliteit in huis ook nog eens ten goede. En dan hebben we het nog niet eens over de esthetische waarde van planten gehad… Kortom: genoeg reden om je huis (nog meer) te vergroenen. Welke plant gebruik je voor welke ruimte? Met deze tips kies je voor iedere ruimte in huis de juiste planten.

THUISKANTOOR

Of je nou een groot thuiskantoor tot je beschikking hebt of je in het zweet werkt achter je laptop in een kleine (maar fijne) studio: groen is er in allerlei soorten en maten. Zoek de groene groeiers voor jouw thuiskantoor uit naar het effect dat ze op jou hebben. Kies bijvoorbeeld voor ronde, zachte vormen en kleuren om tot rust te komen. Of zet breinprikkelende planten neer, zoals de Cactus, Polkadot Begonia en Aloë. Sleep desnoods al je planten uit de verschillende hoeken en gaten van je huis en zet ze om je werktafel. Als het voor jou maar het gewenste resultaat oplevert. Wil je je zinnen verzetten tussen de bedrijven door? Creëer dan een eigen mini tuin met wauw-factor, met jouw werktafel als bruisend epicentrum.

HAL / ENTREE

Een warm welkom bij thuiskomst, wie wil dat nou niet? Planten in de hal of bij de voordeur zijn fijne binnenkomers, voor jezelf én voor je gasten. De grote bladeren van de Anthurium Clarinervium hebben een prachtig dessin waar je naar blijft kijken. Of kies voor de opvallende Alocasia Zebrina. Lange, gevlekte stelen met bovenop bladeren die wat weg hebben van de oren van een olifant. Deze plant steelt de show, dus in de hal zorgt-ie voor een entree waar je u tegen zegt.

SLAAPKAMER

Slapen is het nieuwe sporten: je laadt jezelf op en begint recharged aan een nieuwe dag. Een goede nachtrust is dus heel belangrijk. En planten kunnen je daarbij helpen.

Neem de Calathea Orbifolia. Deze plant leeft letterlijk met je mee en maakt je duidelijk wanneer je zou moeten slapen - wanneer het donker wordt sluit de Calathea namelijk z’n bladeren. Daarnaast maken de grote ronde bladeren en zachte uitstraling deze plant perfect voor de slaapkamer.

Tijdens het slapen adem je zuurstof in en CO2 uit. De concentratie koolstofdioxide in je slaapkamer neemt daarom langzaam toe gedurende de nacht. Dit kan ervoor zorgen dat je wakker wordt met een duf gevoel of hoofdpijn. Een raam open zetten helpt, maar als dat niet mogelijk is, bieden planten als de Ficus en Kentia uitkomst. Deze planten zetten CO2 namelijk weer in zuurstof om. En de bladeren verbeteren meteen de luchtvochtigheid in huis.

WOONKAMER

In je woonkamer heb je meestal meer ruimte om te spelen met stijl en presentatie. Zowel qua oppervlakte als mogelijkheden. Een toffe manier om je groene genot gaaf te stijlen, is door gebruik te maken van een (semitransparante) roomdivider. Laat je planten er hier en daar in volle glorie achter vandaan piepen en zet een aantal van de groene groeiers met de bladeren tegen de roomdivider aan. Zo creëer je eigenhandig jouw persoonlijke groene kunstwerk. Een toffe mix van grote en kleine planten works like a charme. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bananenplant, goudpalm en rubberplant. Afgestyled met een paar kleine exemplaren voor en naast de divider zoals de pannenkoekplant, Aloë en (krul)varen.

Als iemand weet dat we niet gemaakt zijn om aan een kaal bureau te zitten, dan is het biophilic designer Alexander Bond wel. Je thuiskantoor zal dan ook instantly beter voelen door middel van de tips uit zijn Plant Design masterclass. Bekijk ‘m hier!

Welke ruimte in huis ga jij als eerste vergroenen? Laat het ons zien met #mooiwatplantendoen.