Groene styleguide voor je huis

Ruimte voor ruimte een groener thuis
Geschatte leestijd: 4 minuten

Met planten in huis voelen we ons blijer, hebben we meer energie en kunnen we ons beter concentreren. Groen leven in huis zorgt voor een langdurig positief effect op jou en je huisgenoten. En dan hebben we het nog niet eens over de esthetische waarde van planten gehad... Kortom: genoeg reden om je huis deze herfst (nog) groener te maken. Maar welke plant gebruik je in welke ruimte? Deze tips helpen je. 

Groene stijlgids voor je huis | mooiwatplantendoen
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

THUISKANTOOR

Of je nou een groot thuiskantoor tot je beschikking hebt of je in het zweet werkt achter je laptop in een kleine studio: groen is er in allerlei soorten en maten. Zoek de groene groeiers voor jouw thuiskantoor uit naar het effect dat ze op jou hebben. Kies bijvoorbeeld voor ronde, zachte vormen en kleuren om tot rust te komen. Of zet brein-prikkelende planten neer, zoals de Cactus, Polkadot Begonia en Aloë. Verzamel desnoods al je planten en zet ze om je werktafel. Als het voor jou maar het gewenste resultaat oplevert. Wil je je zinnen verzetten tussen de bedrijven door? Creëer dan een eigen mini tuin met wauw-factor, met jouw werktafel als bruisend epicentrum.

HAL/ENTREE

Een warm welkom bij thuiskomst, wie wil dat nou niet? Planten in de hal of bij de voordeur zijn fijne binnenkomers, voor jezelf én voor je gasten. De grote bladeren van de Anthurium Clarinervium hebben een prachtig dessin waar je naar blijft kijken. Of kies voor de opvallende Alocasia Zebrina. Lange, gevlekte stelen met bovenop bladeren die wat weg hebben van de oren van een olifant. Deze plant steelt de show, dus in de hal zorgt-ie voor een entree waar je u tegen zegt.

SLAAPKAMER

Slapen is het nieuwe sporten: je laadt jezelf op en begint recharged aan een nieuwe dag. Een goede nachtrust is dus heel belangrijk. En planten kunnen je daarbij helpen. Neem de Calathea Orbifolia. Deze plant leeft letterlijk met je mee en maakt je duidelijk wanneer je zou moeten slapen - wanneer het donker wordt sluit de Calathea namelijk z’n bladeren. Daarnaast maken de grote ronde bladeren en zachte uitstraling deze plant perfect voor de slaapkamer.

Tijdens het slapen adem je zuurstof in en CO2 uit. De concentratie koolstofdioxide in je slaapkamer neemt daarom langzaam toe gedurende de nacht. Dit kan ervoor zorgen dat je wakker wordt met een duf gevoel of hoofdpijn. Een raam open zetten helpt, maar als dat niet mogelijk is, bieden planten als de Ficus en Kentia uitkomst. Deze planten zetten CO2 namelijk weer om in zuurstof. En de bladeren verbeteren meteen de luchtvochtigheid in huis.

WOONKAMER

In je woonkamer heb je meestal meer ruimte en mogelijkheden om te spelen met stijl, presentatie en de locatie van je planten. Een toffe manier om een grotere ruimte te 'breken', is door gebruik te maken van een (semitransparante) roomdivider, zoals op bovenstaande afbeelding. Laat je planten er hier en daar achter vandaan piepen en zet een aantal van de groene groeiers met de bladeren tegen de roomdivider aan. Zo creëer je eigenhandig jouw persoonlijke groene kunstwerk. Een toffe mix van grote en kleine planten works like a charme. Denk bijvoorbeeld aan de bananenplant, goudpalm en rubberplant. Afgestyled met een paar kleine exemplaren voor en naast de divider zoals de pannenkoekplant, Aloë en (krul)varen.

meer (herfst)inspiratie

Welke ruimte(s) in huis ga jij vergroenen deze herfst? Deel het met ons via Instagram of Facebook met de hashtag #mooiwatplantendoen. En kun je nog wel wat meer inspiratie gebruiken voor een groener thuis? Ontdek dan hoe je van jouw huis een groen toevluchtsoord maakt, vergroen vanaf je voordeur met een zelfgemaakte herfstkrans, of ontdek deze 9 typische herfstplanten