Een groen toevluchtsoord

Thuis opladen met planten
Geschatte leestijd: 3 minuten

Soms moet ook jij even opladen, maar dan zónder stekker. Weg van de drukte, van iedereen die iets van je wil, van een vol hoofd. Je kunt dan op stilte-retraite in een klooster, of een half jaar solo gaan wandelen. Of je trekt je even terug in je eigen groene toevluchtsoord. En die creëer je in slechts 3 stappen. Kijk maar!

Woonkamer vol planten toevluchtsoord Mooiwatplantendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

de voordelen van planten in huis

Dat planten een positief effect hebben op je fysieke gezondheid, wist je vast al. Zo halen ze ongezonde stofjes uit de lucht en geven ze frisse lucht terug. En alsof dit nog niet genoeg is, helpen planten ook stress te verminderen! Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen in de buurt van levend groen minder gestrest zijn dan mensen in een plantloze omgeving, en dat mensen in een kamer vol planten een lagere bloeddruk hebben dan mensen in een plantloze omgeving.

Bovendien laten planten je één voelen met de natuur. Ze zijn er altijd voor je, als groene rustpunten in een steeds snellere wereld. Ze laten zich niet gek maken door de waan van de dag, maar doen steady waar ze goed in zijn. Je kunt ze dus ook zien als zen-voorbeelden. Kortom: genoeg redenen om aan de slag te gaan met een groen toevluchtsoord. En die maak je in slechts 3 stappen!

1. Kies een plek

Thuis wil je tot rust komen. Niet in een ontplofte woonkamer, of tussen een berg was en een onopgemaakt bed. Kies een plek waar je even ongestoord kunt zitten, al is het een kwartier. Het hoeft geen aparte kamer te zijn met een 'Niet storen' bordje op de deur: een licht hoekje in de woonkamer is al genoeg.

2. Afschermen en beschermen

Scherm dat lichte hoekje af met planten. Met een setje mini-cactussen schiet dat niet zo op, je kunt beter kiezen voor een paar grote jongens met dito bladeren. Daarmee maak je in no-time een gebladerde afscheiding die fluistert: dit is een groene oplaadzone. Uitermate geschikt voor dit plan zijn Goudpalm, Monstera, Yucca, Asplenium Crispy Wave en Spathiphyllum. Zij beschermen je tegen kletsende partners, gillende kinderen en het geluid van games, muziek en gekibbel.

3. Opladen tussen, door en met groen

Maar dat is niet alles: die prachtplanten doen nog meer voor je. Ze zorgen er namelijk ook voor dat jij, terwijl je verscholen zit achter hun bladeren, rust ervaart. Want groen geeft je zuurstof en daarmee nieuwe energie. Je omringt je met vredige, levende wezens die niets van je hoeven, op wat water na. Zeg, zakken je schouders nu wat naar beneden? We zeiden het toch..!

meer inspiratie

Kun je nog wel wat meer inspiratie gebruiken om je rust te bewaren en je huis te vergroenen? Ontdek dan eens deze groene stijlgids met plantentips om iedere ruimte in huis een stukje groener te maken, of ontdek wat mindfulness met planten voor je kan betekenen. En voor je dagelijkse dosis groene inspiratie volg je ons natuurlijk op Instagram, Facebook en Pinterest