Dropplant

Vlindermagneet in vrolijke kleuren

Dropplant is een feestje voor je zintuigen: mooi om te zien en je hoeft de plant maar even aan te raken of de fascinerende dropgeur komt al vrij. 

Kleuren en vormen

Dropplant (botanische naam Agastache foeniculum) is een muntachtig kruid waarvan het blad naar anijs smaakt, maar die – om de verwarring compleet te maken naar drop ruikt. Vooral bijen en vlinders zijn er dol op, en de plant trekt ook andere insecten aan. Dropplant wordt 80-100 cm hoog en bloeit van juni tot en met september met lipbloemen in forse aren. De meest voorkomende kleuren zijn lila tot paarsblauw (deze ruikt naar drop), die met roze en oranje bloemen ruiken eerder naar fruit. In het najaar zijn de uitgebloeide bloemen een grote trekker voor kleine vogels, die de zaadjes uit de uitgebloeide bloemaren pikken.

Herkomst

Dropplant hoort bij de muntfamilie en groeit op de prairies van Noord-Amerika, er zijn zo'n 22 soorten bekend.  Amerikaanse Indianen gebruikten de plant als medicijn bij uiteenlopende kwalen, de plant is vermoedelijk met ontdekkingsreizigers meegekomen naar Europa.

Trivia

  • Van biologisch gekweekte dropplant kan het blad worden gebruikt om kruidenthee met anijssmaak te trekken. Ook de bloemetjes zijn eetbaar, bijvoorbeeld als garnering in een salade. 
  • In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, wordt dropplant niet gebruikt voor het maken van drop.
  • De botanische naam Agastache komt van het Griekse 'ágan' (veel) en 'stákhus' (aar) en verwijst naar de rijke bloei in aren.
  • In de bloemen- en plantentaal staat dropplant voor opoffering en zuivering.

Alle artikelen over Dropplant