Anemoon

Blikvanger met een groot hart

Het is het hart van Anemoon dat je als eerste verovert: het komt als een fonteintje naar boven tussen de zachte blaadjes van de grote bloemen. 

Het hart van Anemoon is goudgeel. Groen met paarse sprieten. Of theatraal zwart. En omringd met witte, lila, roze of paarse bloemblaadjes. Die combinatie van een prachtige kern in een grote bloem maakt Anemoon onweerstaanbaar, ook voor bijen, hommels en insecten. De plant is in te delen in twee groepen. De voorjaarsbloeiers blijven laag en zijn voornamelijk wit van kleur. De herfstanemonen bloeien vanaf eind juli, begin augustus tot de vorst invalt in wit, roze, blauw en purper. Sommige hebben een enkele rij met bloemblaadjes, anderen hebben er meer. De plant wordt tussen de 50-150 cm hoog en heeft een bijzondere opbouw: veel groen blad aan de onderkant met bovenin alleen nog stengel, zodat de bloemen des te beter uitkomen.

Esprit van de zomer

Anemoon hoort bij de ranonkelfamilie die zo'n 120 soorten telt. Het is een kruidachtige plant die voornamelijk voorkomt in noordelijke gematigde gebieden. De naar verhouding late bloei werd door oud-Germaanse volken gezien als een gunstig teken dat 'de geest van de zomer', de winter nog even op afstand hield.  

Trivia

  • In de bloemensymboliek staat Anemoon voor bescherming tegen vervelende zaken.
  • Anemoon dankt haar naam aan Anemona. Dat was een nimf aan het hof van godin Flora. Volgens de sage zou Zephyros, de god van de westenwind, verliefd zijn geworden op Anemona. Die werd door de jaloerse Flora in een bloem veranderd, zodat Zephyros alleen haar bloemblaadjes nog kon kussen. Daarom bloeit de bloem altijd helemaal open, zo nodigt ze haar geliefde uit.
  • In sommige gevallen is het een weervoorspeller: de bloemen sluiten zich als er een bui op komst is.
  • Impressionist Matisse had een zwak voor anemonen en schilderde ze vaak.

Alle artikelen over Anemoon