Huzarenknoop

Het zonnetje onder de tuinbloeiers

Zin in een instant feelgood plant? Neem een voorschot op het buitenseizoen en maak stralende hangmanden, borders en bakken met  huzarenknoop. 

Sanvitalia - Huzarenknoop - Mooiwatplantendoen.nl

Huzarenknoop of dwergzonneroos (officiële naam: Sanvitalia procumbens) biedt rijk en dicht groen blad, waartussen een massa heldergele bloemen met een donker hartje tussen bloeit. De bloemen zijn stuk voor stuk zonnetjes met linten als bloemblaadjes, wat huzarenknoop een stralende aanblik geeft. Dit een- of tweejarige plantje wordt niet hoger dan 20 cm en heeft lange vertakte stengels die diep afhangen. In de volle grond is het een tijdelijke bodembedekker, maar met deze tuinbloeier maak je ook mooie arrangementen in bakken en schalen, voor bijvoorbeeld op de tuintafel.

 

Huzarenknoop komt uit de asterfamilie en heeft ook wel iets van deze plant weg, maar dan in het klein. De plant is inheems in het zuidwesten van de Verenigde Staten, Mexico en Guatemala. Er zijn zeven soorten, waarvan de meeste weideplanten zijn.

Wilde huzarenkopen hebben wat minder bloemen dan de kweekvariëteiten en ogen wat grover. Huzarenknoop bloeit van begin mei tot eind september (al rekken ze hun seizoen vaak tot de eerste vorst).

 

 


Huzarenknoop trivia

  • De plant is genoemd naar de geelmetalen knopen tussen de gouden tressen op het galauniform van de huzaar.

  • Alsof een Latijnse naam en twee volksnamen al niet genoeg zijn, wordt huzarenknoop ook wel kruipende zinnia genoemd.  

  • Vrij vertaald betekent Sanvitalia 'levenslust', een gevoel dat goed bij deze vrolijke bloeier past.

Alle artikelen over Huzarenknoop