Fittonia

Kleurrijke, kleine blaadjes als een mozaïek

Met kleine, elegante blaadjes als een mozaïek, verwarmt de Fittonia ieder interieur! 

le fittonia _Maplantemonbonheur.fr

KLEUREN EN VORMEN
De Fittonia is een kruipende en hangende plant die snel groeit. De Fittonia kent een prachtig scala aan heldere kleuren, van lichtgroen tot donkerrood. De ovale bladeren groeien in tweetallen en hebben een korte bladsteel. De bladeren hebben dunne, bijna symmetrische nerven en zijn wit, roze of roodgekleurd. De Fittonia kan ‘s zomers roomwitte of gele bloemetjes hebben, maar die zijn niet zo spectaculair als de bladeren zelf.  

SYMBOLIEK
De Fittonia dankt haar naam aan de zussen Elizabeth en Sara Fitton, auteurs van het boek "Conversations on Botany", die de plant in 1867 naar Europa brachten. Mozaïekplanten worden ook wel zenuwplanten genoemd, omdat hun felgekleurde bladnerven op het zenuwstelsel lijken. 

HERKOMST
De eerste Fittonia’s werden aan het eind van de 19e eeuw in Europa geïntroduceerd. Van origine komt de Fittonia uit het tropisch regenwoud in Zuid-Amerika (Colombia en Bolivia), waar de plant groeit als bodembedekker in de schaduw van de tropische bloemen. Dit verklaart waarom de plant de voorkeur geeft aan schaduw boven fel licht en dat deze plant gemakkelijk overleeft in vochtige, donkere ruimtes. De badkamer is daarom een ideale plaats voor deze plant, die dan volledig tot bloei komt en de ruimte opfleurt.