Grassen

Van spectaculaire solist tot borderplant

Prachtige, natuurlijke kleuren, veel diversiteit en een rustgevende uitstraling. Dat is precies wat grassen te bieden hebben! De enorme verscheidenheid aan soorten maakt ze geschikt voor in vrijwel iedere tuin. 

Kleuren en vormen

Er bestaan veel verschillende soorten grassen. Ze hebben ieder hun eigen uitstraling, kleur, karakter en kwaliteiten. Pennisetum, Carex, Panicum, blauw schapengras, Miscanthus, Stipa en Cortaderia behoren tot de meest populaire soorten. Sommige (grote) grassen zijn prachtige solisten met een hoge sierwaarde. Andere soorten zijn laagblijvers, die perfect geschikt zijn als bodembedekker. Veruit de meeste grasachtigen doen het perfect in een border. Wat alle soorten gemeen hebben? Ze zijn onderhoudsvriendelijk, duurzaam en een verrijking voor je tuin (of interieur)!

Herkomst

Grassen behoren tot de grasachtigen (Poaceae). De toepassing van grassen op grote schaal is relatief laat ontstaan. Pas in de 20e eeuw kwam er serieus aandacht voor de sierwaarde van diverse grassoorten. Dit is voornamelijk te danken aan Karl Foerster, die als kweker en tuinontwerper veel heeft bijgedragen aan de waardering van grassen door het grote publiek. Ook vooraanstaande hedendaagse tuinarchitecten die veel gebruikmaken van siergrassen, zoals Piet Oudolf, dragen daaraan bij. 

Symboliek

Niet alleen planten en bloemen hebben een symbolische betekenis. Ook grassen kennen symboliek. Ze staan voor vrijgevigheid, gezondheid en samenzijn.