Bezoektip: tentoonstelling Landscape Works

Een nieuw perspectief op tuin- en landschapsarchitectuur

Wat is de wereldwijde impact van landschapsontwikkeling op de publieke ruimte, de biodiversiteit en klimaatverandering? Dat is het thema van Landscape Works, de tentoonstelling die vanaf 26 mei te zien is in museum SCHUNCK, te Heerlen.

De tentoonstelling toont werk van gerenommeerd tuinarchitect en plantenkweker Piet Oudolf en architectenbureau LOLA Landscape Architects. Aan de hand van filmmateriaal, maquettes van beroemde tuinen en originele tekeningen, tonen ze een niet eerder vertoond perspectief op tuin- en landschapsarchitectuur. Ook laten Oudolf en LOLA hun visie zien op klimaatverandering. 

Piet Oudolf tuin | mooiwatplantendoen.nl

Bekende landschapstransformaties

Oudolf en LOLA hebben een overeenkomstige visie, waarin ‘de mens’ centraal staat. Ze streven naar de ontwikkeling van betekenisvolle, publieke ruimtes. Bekende landschappen die zij hebben getransformeerd zijn de High Line in New York, Serpentine Gallery in Londen en de tuinen van Hauser & Wirth in Somerset. Voor de nabije toekomst staat Leisure Lane in Parkstad op het programma: een route van zo’n 26 kilometer, die de gemeenten Beekdaelen, Heerlen, Brunssum, Landgraaf, Kerkrade en Simpelveld met elkaar verbindt en waar biodiversiteit en aantrekkelijke beplanting centraal staan. Dit project vormde de aanleiding tot het maken van deze tentoonstelling.

Piet Oudolf

De Nederlandse tuinarchitect, plantenkweker, kunstenaar en auteur Piet Oudolf is internationaal beroemd om zijn landschapstuinen. Kenmerkend zijn de vloeiende lijnen, hoogteverschillen, het gebruik van vele grassen en vaste planten en een natuurlijke beplantingsstijl, waarbij hij rekening houdt met de tuin in alle seizoenen. Al decennia heeft hij grote invloed op het veranderend perspectief op groen en natuur in publieke ruimtes wereldwijd. 

LOLA Landscape Architects

Het Rotterdamse bureau LOLA Landscape Architects ontwikkelt en ontwerpt publieke ruimtes en onderzoekt bestaande landschappen in de stad en daarbuiten. LOLA wil bestaande landschappen optimaliseren en ontwikkelen tot gezonde, florerende plekken vol natuurlijke schoonheid. 

Landscape Works with Piet Oudolf and LOLA 'In Search of Sharawadgi' is, afhankelijk van COVID-19 maatregelen, te zien van 26 mei t/m 17 oktober 2021 in museum SCHUNCK.