Ficus lyrata

Maak een statement met deze vioolbladplant

De grote bladeren van deze prachtige ficus maken een statement in je woonkamer. En je komt gelijk lekker muzikaal over. De bijnaam van deze stoere bloeier is namelijk vioolbladplant, uiteraard om de vorm van zijn bladeren.

In de natuur gaat deze neef van de vijg zo enthousiast tekeer dat hij de boom waar hij tegenaan groeit, verstikt. De boomvariant kan hierbij 12-15 meter hoog worden. Binnen jouw huiskamer zal het zo’n vaart niet lopen. Tenminste, als je regelmatig snoeit, anders tikt hij met plezier het plafond aan.

Kleuren en vormen ficus lyrata

Zo’n 50 cm lange bladeren zijn geen uitzondering bij deze ficus. Daar kun je dus niet omheen. Ze zijn groen, leerachtig en glanzend en hebben opvallende, lichte nerven. Deze nerven zijn verzonken in het vioolvormige blad. Er groeien vijgen aan deze prachtplant, maar helaas niet in jouw woonkamer.

Goed om te weten: Ficus Lyrata is giftig. Inname van de plant kan huidirritatie veroorzaken. Wees dus voorzichtig met huisdieren en kinderen.

hoe verzorg je ficus lyrata?

Ficus Lyrata op stam is vrij makkelijk te onderhouden.

  • Geef de kamerboom water wanneer de bovenste laag van de grond is opgedroogd.
  • Geef kleine hoeveelheden water per keer.Te veel water kan leiden tot wortelrot.
  • Ficus Lyrata houdt van veel indirect zonlicht. Hij staat het liefst op een lichte plek, vlak bij een raam.
  • Komen er geen nieuwe bladeren meer bij? Dan heeft de kamerboom te veel schaduw. 

Symboliek van ficus lyrata

Over de Ficus lyrata zijn geen mythes of spannende verhalen te vinden. Er is alleen een legende die vertelt dat de bladeren van de ficus werden gebruikt voor het rollen van sigaren. Wij geven hem graag een gezondere betekenis: hij zorgt voor de finishing touch in je huis, zodat je nog meer kunt ontspannen en genieten.

Herkomst ficus lyrata

De Ficus lyrata komt oorspronkelijk uit de Afrikaanse regenwouden van Liberia tot aan Gabon. Alleen hier komt de verwilderde variant voor. Want ook alleen hier komt de soort wesp voor die nodig is voor de voortplanting van de plant. De ficus heeft een heel bijzonder bestuivingsmechanisme. Iedere soort ficus heeft zijn eigen wesp. De wesp legt eitjes in zijn eigen vijg en de larven ontwikkelen zich erin.