Een plantenmand breien zonder naalden

Knus voor jou en je planten

De koudere seizoenen nodigen ertoe uit om het je met een kop warme thee en een dikke, wollen deken voor de kachel lekker gemakkelijk te maken. Het is tijd om wat gas terug te nemen en even tot jezelf te komen. En terwijl de bomen langzaam maar zeker hun bladerentooi verliezen, krijg je misschien weer zin om eens wat te breien. Mocht je nog een goede reden nodig hebben, heb je die snel gevonden met deze cosy plantenmand. En laat de breinaalden maar liggen, voor deze DIY heb je alleen wol nodig. 

Altijd dezelfde steek

Twee rechts, twee averechts, een laten vallen – dit breipatroon ken je vast en zeker. En dus ook de ergernis die het geeft als je weer eens een steek laat vallen. Om te zorgen dat het breien een beetje leuk blijft, hebben we een simpele oplossing gevonden voor hoe je van wol de meest prachtige dingen kunt maken. 

Het idee van breien zonder naalden

Anne Weil uit Denver in de Amerikaanse staat Colorado, is een enthousiaste ontwerpster van brei- en haakpatronen die van de nood een deugd heeft gemaakt. In haar boek "Breien Zonder Naalden" staan behalve dertig breipatronen voor de vingers en de armen allerlei geweldige ideeën, van een halsketting tot een beddensprei. Op haar blog Flax & Twine brengt de Amerikaanse, die sinds 2010 helemaal van het breien is, telkens weer nieuwe ideeën uit. Daarbij zitten ook deze plantenmanden van blauwgrijs garen.

Selbstgestrickter Pflanzentopf mit Manschette - Pflanzenfreude.de

Van idee naar plantenpot

Op de bovenste afbeelding is een plantenpot te zien met een manchet. Hoe gemakkelijk het breien zonder naalden te leren is, kun je hier nalezen. Het meest geschikt daarvoor is dikke wol, die je desgewenst ook dubbel kunt leggen. Een selectie van trendy XXL wol is onder meer te vinden op Etsy.

Maak het knus voor je planten

Lekker dik aangekleed zijn in het koude jaargetijde is niet alleen prettig voor jezelf. Ook planten vinden het helemaal niet erg als je ze een beetje warmte geeft met zelfgebreide plantenmanden. Vooral de Ficus pumila "Variegata" met zijn bonte bladeren (zie afbeelding hieronder) mag graag dicht aankruipen tegen een wollige cache-pot. En ook de Ficus anouk maakt weinig bezwaar om met zijn lange, ovale bladeren eens over de rand van een zelfgemaakte pot te kijken. Heel geschikt voor een grote gebreide mand is naast de Ficus lyrata ook de Ficus benjamina (zie afbeelding hieronder) of de Monstera

Ficus benjamine und Ficus pumila im gestrickten Pflanzenkorb - Pflanzenfreude.de

Heb je iets moois voor de planten in elkaar gebreid? Deel het dan met ons op Facebook of Twitter