Philodendron

Groot, groen blad voor het betere oerwoudgevoel

Deze groene reus heeft weinig verzorging nodig en helpt met zijn grote bladeren je binnenklimaat fris en zuurstofrijk te maken. Heb jij 'm al in huis? 

Kleuren en vormen 

Wat aan Philodendron meteen opvalt zijn de grote bladeren. Die kunnen ovaal, spits en hartvormig zijn, maar ook diep ingesneden zijn of opvallende nerven hebben. Meestal zijn ze groen, maar er zijn ook Philodendrons met crèmegroene en rozerode bladeren. De bladeren zijn vaak betrekkelijk dik en leerachtig, waardoor ze amper vocht verdampen. Om die reden heeft Philodendron verrassend weinig water nodig, wat het een gemakkelijke huisgenoot maakt. In formaat verschillen de diverse soorten van een bescheiden 40 cm hoog tot XXL planten. 

Herkomst 

Philodendron hoort bij de Araceae (Aronskelk) familie en komt oorspronkelijk uit het Caraïbisch gebied, Colombia en Venezuela, maar groeit tegenwoordig ook in Azië. Er zijn honderden soorten bekend, waarvan er een stuk of tien tot woonplant zijn gepromoveerd. De plant werd in 1644 voor het eerst beschreven en kreeg in 1829 zijn naam. Die komt uit het Grieks: 'philo' betekent zoiets als 'liefde' of 'genegenheid' en 'dendron' is 'boom'. Vrij vertaald is dat bomenknuffelaar, omdat Philodendron een echte klimplant is en zo graag bomen 'omhelst'. 

Symboliek 

De plant staat symbool voor gezondheid en overvloed. Daarnaast is het een groene muze voor veel kunstenaars. Pablo Picasso gebruikte de Philodendron in zijn sculptuur 'Woman in the Garden' waar de bladeren te zien zijn op de nimf Daphne. Ook moderne kunstenaars vallen graag terug op de levendige, abstracte vormen van de plant, zoals in Mimi Little’s 'Philodendron' en Peggy Eyth’s 'Tree With Split Leaf Philodendron.'