Nieuw: de indoor water- & luchttuin

Geen kluit, geen aarde, geen pot, wel pure magie

Al het leven op aarde komt voort uit water en zuurstof. En je ziet precies hoe dat werkt, door je woonplant in het water te zetten of van de lucht te laten leven.  

Binnentuintjes ken je waarschijnlijk al in de vorm van terrariums en als indoor tuin vermomde schalen. De nieuwe manier om meer natuur in huis te halen, gaat terug naar de basis. Plant, water, zoals het allemaal ooit begon. Meer dan een grote glazen vaas, fles of pot heb je niet nodig. 

Indoor-Gärten aus Wasser und Luft – Pflanzenfreude.de

Helder gezelschap

Een watertuin is makkelijk te maken. Kwestie van de kluit goed afspoelen zodat alle wortels goed te zien zijn, scheutje plantenvoeding bij het water en de plant erin zetten. Je kunt werken met stekken en vijverplanten, maar ook met olifantsoor, Aglaonema en Philodendron, allemaal planten die goed tegen natte voeten kunnen.


Binnenboom op water

Een tak of scheut op water zetten (deze is van een es) maakt mooi zichtbaar wat zich anders onder de aarde afspeelt. Honderden wortels vormen samen een stevige basis die de buitennatuur bij je binnen brengen. Wil je weer eens iets anders, dan kan zo'n tak meteen de aarde in om verder te groeien. 


Waterplantenpot

Een kruising tussen een stilleven en een aquarium maak je met waterplantjes. Hierbij is het handig om wat steentjes te gebruiken, om de plantjes mooi te verdelen en te voorkomen dat ze allemaal naar boven drijven. 


Leven van de lucht…

Een variatie op de indoor watertuin is je uitleven met luchtplanten. Die hebben geen grond nodig om te kunnen leven, ze halen voedsel en vocht uit de lucht. Meer dan af en toe even nevelen met water met eventueel wat plantenvoeding is niet nodig.  


…en van wat nevel

Het feit dat luchtplanten geen aarde nodig hebben, maar wel gedijen op voldoende vocht, maakt ze ideale badkamergenoten. Je kunt ze gewoon met een zuignap op de tegels vastzetten en dan douchen ze met je mee. Een makkelijkere manier om meer natuur in huis te halen is er haast niet, dus doe er je voordeel mee!