Vrouwentong

Stijlvolle, lucht filterende stekels

Terwijl jij aan het genieten bent van deze prachtige decoratieve plant, werkt ze zelf heel hard. De vrouwentong (Sansevieria) zet alles op alles om de luchtvochtigheid in je huis op orde te krijgen, zodat ook je huid, ogen en luchtwegen van de plant kunnen genieten. Ze zet giftige stofjes namelijk om in zuurstof.

En dan is Vrouwentong ook nog eens ijzersterk en makkelijk. De woestijnplant heeft zich met gemak aangepast aan het leven in een woonkamer. Ga je binnenkort toevallig op een business trip naar Korea? Hier worden zakenpartners verwelkomd met deze stijlvolle stekels. In Afrikaanse landen kom je vaak manden tegen die gemaakt zijn van vrouwentongbladeren. 

Kleuren en vormen

Vind je het niet erg om een beetje keuze te hebben? Gelukkig, want er zijn ongeveer 70 verschillende soorten vrouwentongen. Kenmerkend is het grijsgroene blad met strepen, vlekken en gele randen. Wil je de plant iets donkerder? Zet haar dan verder van het raam af. Lichter? Zet haar dan dichterbij het raam.

De bladeren zijn stevige punten, die recht uit de aarde steken. Deze flinke punten worden vaak niet hoger dan een meter. Het groeien doen ze wel met volle kracht. De pot kan zelfs barsten als deze niet groot genoeg is. Bloemen komen weinig voor. Maar als ze er zijn, belonen ze je geduld met een heerlijk zoete geur.

Symboliek

De stekelige punt van het blad staat voor de scherpe vrouwentong in het algemeen of de scherpe tong van schoonmoeders. Heb je er net een ingepakt voor de lieve moeder van je partner, zeg er dan vooral bij dat je er niets negatiefs mee bedoelt.

Herkomst

Vrouwentong is wel wat warmte gewend, want ze is afkomstig uit de woestijn. In 1794 nam natuuronderzoeker Carl Peter Thunberg haar mee en vernoemde haar naar de Italiaanse prins Raimondo di Sangro die uit San Severo kwam. Na 2004 kwamen er ook andere soorten onze kant op.