Hypoestes

Een fleurige plant met gekleurde sproetjes

Met geribbelde blaadjes, die door de zon kunnen verkleuren, fleurt de Hypoestes het hele jaar door je huis op!

KLEUREN EN VORMEN
De Hypoestes is een kleine plant met elegante, ovale bladeren. De bladeren kunnen groen, roomwit, roze of rood zijn. Door de mogelijke kleuren wordt deze plant vaak verward met de Fittonia. Hoewel deze planten veel op elkaar lijken, zijn ze te onderscheiden door hun nerven: die van de Hypoestes zijn groen en die van de Fittonia zijn roze of wit. Ook zijn de ‘vlekjes’ van de Hypoestes minder regelmatig dan die van de Fittonia, waardoor ze doen denken aan sproetjes. Net als sproetjes worden de vlekjes intenser naarmate de plant meer licht krijgt. De Hypoestes wordt daarom ook wel ‘freckle face’ genoemd. In de zomer geeft de Hypoestes kleine, lavendelblauwe bloemen. 

SYMBOLIEK
De naam Hypoestes komt van het Grieks, 'hypo' wat 'onder' betekent en 'estia' wat 'huis' betekent. Dit verwijst naar het feit dat de bloemen omgeven zijn door een soort bladerdak.​ De Hypoestes wordt ook wel de ephelid-plant genoemd. Een term die afkomstig is van het Griekse ‘epi’, wat ‘vanwege’ betekent en ‘helios’, wat ‘de zon’ aanduidt. 

HERKOMST
De Hypoestes behoort tot de Acanthaceae-familie (Acanthusachtigen). De plant komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Madagaskar, waar de plant een hoogte van maar liefst 1 meter bereikt. De Hypoestes komt ook voor op andere plekken met een subtropisch klimaat, zoals in Zuid-Afrika en Oost-Australië.