Camelia

Tropische verrassing in een winterhard jasje

De camelia (officieel Camellia) mag dan een tropische uitstraling hebben, de plant is een winterbloeier. Dit neefje van de theeplant en de Japanse Roos geniet van de halfschaduw en beloont jouw goede zorgen met schitterende, roosachtige bloemen.

Kleuren en vormen

Camelia’s zijn groenblijvende struiken en kleine bomen met donkergroene, glanzende, lange bladeren. De bloemen stralen in het wit, paars en rood. Veel cameliasoorten bloeien van februari tot mei, als andere planten in jouw tuin daar nog niet klaar voor zijn. Er zijn ook winterharde herfstbloeiers die stralen van oktober tot in januari.

Herkomst

De camelia is oorspronkelijk afkomstig uit het Verre Oosten. Denk daarbij aan het oostelijke Himalayagebied, China, Japan en Maleisië. Hier groeit de camelia meestal in kust- en berggebieden. De plant dankt zijn naam trouwens aan de botanist Georg Kamel (1661-1706), Carl Linnaeus vernoemde de plant naar hem als eerbetoon.


Trivia

  • De camelia is familie van de theestruik (Camellia sinensis).

  • Er bestaan ongeveer 80 soorten camelia.

  • Van een ander familielid van de camelia (de Camellia oleifera) worden de zaden verwerkt tot kostbare olie. Je kunt ermee koken, of gebruik de anti-oxidanten uit de olie voor je huid en haar.

  • De plant moet eerst vorstprikkels krijgen voordat hij weer kan bloeien.

  • De wortels van de camelia hebben weinig diepgang, schoffel dus met beleid.