6 kleurrijke winterplanten

Deze planten brengen kleur in de winter

Ook in de winter worden de bloemetjes buitengezet. Met planten die juist in de koude maanden hun bloemenpracht tentoonstellen. Winterbloeiers, kom maar door! 

skimmia
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Helleborus

Helleborus tovert met diepgroen blad en stralende bloemen een grote glimlach op je gezicht. De kerstroos trakteert je van januari tot en met april op grote bloemen met een prachtige kroon als hart. Door haar voorliefde voor beschutte, zonnige plaatsen kan je de Helleborus prima kwijt in een geveltuintje.

Camelia

De camelia is ook vóór de bloeiperiode al een natuurlijke schoonheid met haar donkergroene, glanzende, bladeren. Maar dan… Terwijl veel buitenplanten nog in winterslaap zijn, ontluiken er aan deze langzame groeier witte, paarse of rode bloemen. Check wel even met welke soort camelia je te maken hebt, want de plant- en bloeitijd kan verschillen. 

camelia | winterbloeier | tuinplant

skimmia

Skimmia is groen in de lente, verwent je met geurende bloemen in de nazomer en geeft kleur in de winter (hallo glanzende besjes!). De bessen verkleuren in de herfst namelijk van groen naar felrood. In tegenstelling tot veel andere besdragende planten zijn vogels en kleine dieren geen liefhebber van de besjes. Die blijven dus lekker lang zitten, waardoor jij optimaal geniet van kleur in je tuin! 

Winterviooltje

Sprekende kleuren, lachende bloemengezichtjes: winterviolen zijn een uitstekende remedie tegen de winterblues. Ze brengen gedurende de winter groen en kleur in de tuin en op het balkon. Voor het mooiste effect plant je winterviolen dicht op elkaar. Genieten maar!

winterviool | viooltje | tuinplant | winterbloeier

Hazelaar

Hazelaar ken je vast als paastak, maar deze botanische beauty staat ook fraai in de tuin. Hazelaar is een heester die zich heeft vermomd als boom en tot zes meter hoog kan worden. Afhankelijk van de soort bloeit de plant in januari, februari en maart met gele slierten vol bloemetjes.

winterheide

Kleine bloemetjes, heel veel kleur. Dat is het geheim van de winterheide (ook wel Erica carnea). Deze groenblijvende heester bloeit prachtig in de volle grond of in bakken of potten. De plant heeft witte, roze, rode, paarse of goudgele bloemetjes. De bloemen zijn sterk en bloeien 's winters, zelfs als het sneeuwt! Winterheide bloeit tot april. Mocht je daarna ook heide in je tuin willen, dan staat de zomerheide voor je klaar.

bruyère des neiges

Meer winterse inspiratie

Benieuwd naar nog meer kleurrijke planteninspiratie? Bekijk dan eens hoe je binnen en geborgen en warm gevoel creëert met kleurrijke planten, of hoe je jouw interieur tot leven brengt met planten en dierbare herinneringen. En vergeet ons niet te volgen op InstagramFacebook en Pinterest voor je dagelijkse dosis plantentrends en -inspiratie!