Eucalyptus

De heerlijk ruikende eucalyptus is een lekkernij voor koala's en een aanwinst voor jouw urban jungle. Meer over deze prachtplant met azuurblauwe bladeren lees je hier.

Kleuren en vormen

Er bestaan zo’n 700 variëteiten en van bijna al die soorten verandert het blad gedurende de jaren. Als jonkies hebben eucalyptusbomen meestal ronde bladeren. Zijn ze volwassen, dan zijn de bladeren smal en sikkelvormig geworden. Het blad gaat dan ook hangen.

De eucalyptusboom kan wel 2,5 meter per jaar groeien. Tijdens deze snelle groei stoot de boom zijn oude bast af, waardoor de stam grijs tot bruin gebladderd is. De bast van de eucalyptusboom is zo zacht dat je duimafdruk er in blijft staan als je erop drukt. 

De Zuid-Australische Eucalyptus mygdalina is met 150 meter de hoogste boom ter wereld. Zo’n vaart zal het thuis niet lopen. Want in plaats van heel hard te groeien, is jouw boompje decoratief aan het zijn en houdt hij vliegen en muggen op een afstand.

De naam van je azuurblauwe aanwinst komt van het Griekse eu (mooi) en kalyptos (muts). De meeldraden en stampers lijken samen namelijk op een muts. 

Symboliek

Voor de Aboriginals is de eucalyptus een heilige boom. Voor hen vertegenwoordigt hij de onderverdeling in onderwereld, aarde en hemel.

Op spiritueel niveau heeft de eucalyptus een zuiverende werking. Negatieve energieën verdwijnen als je op die plek een eucalyptusblad verbrandt.

Herkomst

Eucalyptus komt van oorsprong uit Australië en Nieuw-Zeeland.