De kruidenroute door Zuid-Amerika

Eten en drinken & Zuid-Amerika

Toen Noord-Amerika en Zuid-Amerika steeds meer werden ontdekt, breidde ons kruidenassortiment in Europa volop uit. Al in de 16e eeuw maakte de arts Dr. Fransisco Hernandez een kruidenboek met maar liefst 1200 recepten. Die recepten bestonden niet alleen uit heerlijke kopjes thee, genotsmiddelen en gerechten, maar nog vaker uit de toepassing van planten voor hun geneeskrachtige werking. Reis je mee?

Kruidengeneeskunde

De Azteken, het oorspronkelijke volk in Mexico wisten al raad met bloemen en planten. Hun research en kennis werd zeer gewaardeerd en meegenomen in het onderzoek in modernere tijden. Vandaag de dag wordt veel van hun wijsheid nog gebruikt. Bekijk maar eens de etiketten van kruidengeneeskundige tabletten en capsules. Kun je de Zuid-Amerikaanse specerijen en kruiden eruit pikken? 

Dit eet of drink je vast wel eens

Een light frisdrank op basis van de zoetstof stevia of een pittig gerecht op basis van cayennepeper. Deze ingrediënten hebben we te danken aan Zuid-Amerika. En zo kunnen we nog wel even doorgaan: heb je wel eens lapacho-thee op? Of gebruik je piment in de keuken? Daar gaan we weer! Allebei groeien de aanverwante planten en bomen inheems in Zuid-Amerika. Maar ook heftigere genotsmiddelen komen uit dit werelddeel. Zo zijn er tal van cactussen die hallucinaties veroorzaken, maar ook de cocastruik werd al eeuwenlang gebruikt voor de energieke werking. Bekijk ook eens de kruidenkaart van Zuid-Amerika. Hoeveel potjes heb jij in je keukenkastje staan?

Zuid-Amerikaanse antwoord op koffie en thee

Ben je wel eens in Zuid-Amerika geweest? Grote kans dat je dan een keer yerba mate hebt gedronken. Deze bittere kruidenthee is gemaakt van de gedroogde blaadjes en knoppen van de mateplant zit boordevol vitaminen en antioxidanten én een natuurlijk soort cafeïne. Yerba mate wordt mede daarom ook wel de gezonde vervanging voor koffie of thee genoemd. Het drinken van yerba mate is een gemeenschappelijk en nationaal gebruik in landen als Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay. Als je samen drinkt dan staat het voor vriendschap, want een kop yerba mate drink je alleen met zielsverwanten. 

Lokale kruidenroute

Begin je eigen kruidenroute met een zelfgemaakte kruidentuin. Als je geluk hebt in de tuin, maar anders volstaat een balkon op raam met volop licht natuurlijk ook. Er zijn tal van kruiden die je hier kunt krijgen en het hartstikke goed doen met ons klimaat. Denk aan salie, tijm, rozemarijn, laurier en eucalyptus. Deze kruiden zijn niet alleen lekker om de boel in de pan wat extra pit te geven, ook in een kop thee misstaan ze niet. En zo maak je jouw Hollandse variant op de yerba mate thee. Uiteraard gedronken met de liefste mensen om je heen.