Steenbreek

Stoere, sterke schoonheid én survivor

Steenbreek behoort al eeuwen tot de natuur in Noord- Europa en vrolijkt de moeilijkste plekjes – muren, stenen, rotsen – op met stralende bloemen.

Steenbreek (wetenschappelijke naam: Saxifraga) heeft witte, rode, roze of paarse bloemen die meestal in een rozet groeien, hoog boven het groen van de plant. Ze laten zich vanaf het vroege voorjaar tot in de zomer zien. Er zijn echter ook soorten die pas in de nazomer tot bloei komen, zodat deze tuinbloeier het grootste deel van het jaar kleur te bieden heeft. Het is een vlotte bodembedekker met laag groen en bloemen die er ongeveer 15 cm bovenuit groeien.  Steenbreek nestelt zich makkelijk tussen stenen en tegels en geeft ze  onkruid minder kans.

Herkomst

Steenbreek is een geslacht met ongeveer 440 bekende soorten overblijvende planten en de naambepaler voor de steenbreekfamilie. De plant komt alleen voor op het noordelijk halfrond, vooral in de koelere delen, zoals de Alpen, Groenland en de Himalaya. Hoewel de oervorm een kleine rotsplant is, zijn er ook soorten die groter zijn en ook op vochtig grasland gedijen.

Trivia

  • De wetenschappelijke naam Saxifraga is afgeleid van saxum (steen) en frangere (breken).
  • De naam wil niet zeggen dat steenbreek je muren sloopt, vroeger werd het plantje ingezet als medicijn tegen nier- en blaasstenen.
  • Steenbreek groeit al eeuwenlang in Europa en staat symbool voor 'overleven' en 'doorgaan'.