Bromelia

Temperamentvolle kleuren, flamboyante uitstraling

Als een vrolijke vlam groeit Bromelia uit het groene hart omhoog. Het is bijna niet voor te stellen dat de natuur zoiets moois heeft gemaakt. En toch is het zo! Lees verder en ontdek meer over de symboliek, herkomst, soorten en verzorging van Bromelia. 

bromelia | mooiwatplantendoen

Kleuren en vormen bromelia

Bromelia behoort tot de plantenfamilie Bromeliaceae en heeft vormen waar je even aan wilt voelen, om te checken of ze wel echt zijn. En dat zijn ze: design by nature en nog makkelijk in de omgang ook. In ruil voor een beetje licht en een beetje water trakteren ze je op spectaculaire kleuren en een tropische uitstraling.

Wat bij Bromelia vaak voor de bloemen wordt aangezien, zijn in werkelijkheid gekleurde schutbladeren. De echte bloemen van de Bromelia zijn heel klein. Er zijn meer dan 2800 soorten, waarvan de mooiste en makkelijkste het tot woonplant hebben geschopt.

De bekendste Bromelia's zijn Guzmania (trompet), Aechmea (zilvergrijze rozet), Vriesea (veervormen), Neoregalia (rode kelk) en Tillandsia (sprieten en lepels). Ook (sier)ananas, Nidularium, Billbergia (hangend) en Cryptyantus behoren tot deze club. Alle Bromelia’s hebben een positieve invloed op de luchtkwaliteit.

verzorging bromelia

Bromelia in huis gehaald? Dan wil je natuurlijk zo lang mogelijk van deze exotische schone genieten. Bekijk de onderstaande tips met betrekking tot de verzorging van Bromelia.

  • Bromelia staat graag op een lichte plek, maar heeft liever geen direct zonlicht.
  • Geef Bromelia water in de trechter en een klein beetje op de kluit.
  • Als je je Bromelia wilt verwennen, trakteer je de plant op verneveling met de plantenspuit.
  • Bromelia bloeit één keer, maar dan wel drie tot zes maanden lang.

Herkomst bromelia

Bromelia is vermoedelijk zo’n 65 miljoen jaar geleden ontstaan. Fossiele exemplaren zijn gedateerd op 30 miljoen jaar geleden, waardoor ze met recht oerbewoners genoemd kunnen worden. Bromelia komt oorspronkelijk uit het ruige Andesgebergte en de warme oerwouden van Uruguay, maar is tegenwoordig van nature in heel Midden- en Zuid-Amerika te vinden. Bromelia gedijt goed in verschillende gebieden, variërend van vochtig regenwoud tot drogere gebieden en bergachtige streken. 

Sommige soorten Bromelia's groeien op de grond, anderen zijn epifyten. Dat wil zeggen dat de plant op bomen kan groeien zonder daar voedsel aan te onttrekken. Voedsel haalt Bromelia met zijn bladeren en wortels uit de lucht. In de 18de eeuw namen Belgische handelsreizigers Bromelia's mee naar Europa. Die planten vormden de basis voor de prachtige planten die nu hier verkrijgbaar zijn.

Symboliek bromelia

Inca’s, Azteken en Maya’s gebruikten zo’n beetje elk deel van de plant voor voedsel, bescherming, vezels en ceremonies, zodat Bromelia in de landen van herkomst als 'geschenk van de goden' wordt gezien. Als woonplant staat Bromelia voor 'bescherming en veiligheid', een verwijzing naar het volle, groene blad dat het mooie gekleurde deel omringt. 

In sommige culturen staat Bromelia symbool voor gastvrijheid en vreugde. Het weelderige groen en de exotische uitstraling van de plant suggereren een warm welkom.

Kijkje in de kas

Benieuwd hoe Bromelia's gekweekt worden? Neem dan eens een kleurrijk kijkje in de kas van Bromelia Specialist, en ontdek de boeiende wereld van bloeiende Bromelia's. Wist je bijvoorbeeld dat gekko's gebruikt worden om ongedierte in de kas op een natuurlijke manier te bestrijden? En weet jij hoe je deze kleurrijke plant het beste kunt verzorgen? Kweker Siegfried geeft tips.