Een kijkje in de kas: Bromelia Specialist

De boeiende wereld van bloeiende Bromelia’s

Houd je van fascinerende kamerplanten met een tropische uitstraling? Neem dan zeker eens een kijkje in de kas bij Bromelia Specialist in De Kwakel (Noord-Holland). De Bromelia’s van Siegfried Bunnik vormen een zee van kleur en als je geluk hebt, spot je ook nog wat gekko’s die ongedierte op natuurlijke wijze bestrijden.

siegfried bunnik bromelia specialist | mooiwatplantendoen
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

De kweker: Bromelia Specialist

Bromelia Specialist is ontstaan uit een unieke samenwerking tussen Bromelia kwekers. Siegfried Bunnik is een van deze trotse kwekers. Bromelia Specialist is marktleider op het gebied van veredeling, productie en vermarketing van Bromelia’s.

De Bromelia’s uit de kas van Siegfried kleuren huiskamers in heel Europa. En in de 2 jaar dat de Bromelia’s in de kas groeien van stek tot volwassen plant, doen Siegfried en zijn team er alles aan om de optimale omstandigheden te creëren voor de planten.

"We maken de wereld graag kleurrijker en groener, van de kas tot de huiskamer"

Een innovatief kweekproces

Voor het kweekproces van Bromelia’s wordt zo innovatief mogelijk samengewerkt met de natuur. Een voorbeeld hiervan zijn de kleine insecten en 400 gekko’s die in de kas rondlopen. Ze zorgen ervoor dat de planten ongestoord groeien en gezond blijven, doordat ze de vele spinnetjes eten die de Bromelia’s aantrekken. 

Bovendien wordt slim omgegaan met (zonne-)energie en water. De zon verwarmt de kassen, maar op bewolkte dagen worden de kassen verwarmd met restwarmte van de elektriciteitscentrale van Rotterdam. De regen die op de kassen valt wordt opgeslagen in bassins. En het water dat niet wordt opgenomen door de planten, wordt opgevangen, gezuiverd en hergebruikt. 

bromelia specialist gekko duurzaam | mooiwatplantendoen

Schutbladeren en soorten

Wist je dat wat bij Bromelia’s vaak voor de bloemen wordt aangezien, eigenlijk gekleurde schutbladeren zijn? Deze schutbladeren geven eenmalig zo’n 3 tot 6 maanden bloeiplezier. In de natuur kent de Bromeliafamilie meer dan 3000 soorten. In de kas van Siegfried groeien zo’n 65 variëteiten van de 7 verschillende soorten Bromelia’s: Vriesea, Guzmania, Rockyflower, Tillandsia, Aechmea, Multiflower en Ananasplant. Deze laatste is de meest bekende Bromelia, en het bijzondere aan deze soort is dat hij ‘s nachts zuurstof uitstoot in plaats van overdag. 

soorten bromelia bij kweker | mooiwatplantendoen

Verzorging van een Bromelia

Bromelia’s zijn sterke planten die het beste gedijen op een lichte standplaats (niet in de felle zon). Een Bromelia is makkelijk te onderhouden vanwege zijn natuurlijke waterreservoir. Geef de plant een keer per week een klein beetje water in de kelk (het hart) van de plant en zorg ervoor dat er altijd wat water in de kelk blijft staan, dan reguleert de Bromelia vervolgens zelf hoeveel water hij nodig heeft. Dankzij dit waterreservoir kunnen ze zelfs twee weken zonder water, handig voor als je op vakantie gaat! Vaak groeien er nieuwe stekjes naar de moederplant, die je gemakkelijk zelf kunt opkweken.

Bromelia: binnen of buiten?

Bromelia’s zijn tropische planten en daarmee geen liefhebbers van vorst. Vanaf half mei tot half september mag je een Bromelia naar buiten verhuizen. De eerste weken is het raadzaam om ze ‘s nachts af te dekken. Ook buiten geldt: zet een Bromelia niet in de volle zon. 

Meer inspiratie

Kun je geen genoeg krijgen van de Bromelia? Dan hebben we goed nieuws, want deze kleurrijke exoot maakt deel uit van de huidige Trend Collectie. We zien deze plant daarom dit seizoen van ‘Collecting Memories’ extra veel terug. 

Voor nog meer informatie over de Bromelia, zoals herkomst en groeiproces, bezoek je de website van Bromelia Specialist en bekijk je onze Bromelia plantenwijzer. En voor je dagelijkse dosis groene inspiratie volg je ons natuurlijk op Instagram, Pinterest en Facebook.  

bromelia soorten kas | mooiwatplantendoen