Samen groot groeien

Zo leer je je kind voor planten te zorgen
Geschatte leestijd: 2 minuten

Dag iPad, hoi bladeren! Je kunt het je kind niet vroeg genoeg leren: groen is goed voor je. En dat is leuk om samen te ontdekken, met deze minicursus 'Samen groot groeien'. Speciaal voor groentjes.

Zo leer je je kind voor planten zorgen | Mooiwatplantendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Kijk eens goed

Ga met je kind eens op plantensafari in huis, bewapend met een vergrootglas, een schetsboek en viltstiften. Wat zie je? Zijn bladeren glad en stevig, zacht, rond of hebben ze haartjes? Bekijk het ontluikende varenblad, dat zich langzaam uitrolt. En hoeveel kleine bloemblaadjes heeft de hortensia eigenlijk? Of de Zygopetalum. Kun je ze natekenen? En heb je potloden in alle kleuren van de Strelitzia

De eerste stapjes – met de gieter

Jong geleerd, oud gedaan. Een cliché inderdaad, maar wel een fijne. Want leert jouw kind dat planten water nodig hebben, dan wordt water geven een leuk ritueel. Met een eigen gietertje zet je zoon of dochter de eerste stappen naar een groen rijk vol zuurstof en ontprikkeling. En daar heb je je hele leven plezier van.

Kindvriendelijke botanica

Elke plant is anders, qua uiterlijk en verzorgingswensen. Trakteer je kroost daarom op een collectie kindvriendelijke botanica. Zo leren ze de verschillen tussen een springerige Kentia en een exotische Bromelia. En weten ze al snel dat het blad van een Calathea niet te vergelijken is met de Monstera*, om maar te zwijgen van een bloeiende Kalanchoë of Anthurium. Zo verschillend, zo mooi. Net als kinderen eigenlijk.

* Wel even opletten: de Monstera is, nog meer dan andere planten, niet geschikt om op te eten. Maak bij de allerkleinsten de afweging of je een Monstera op hun kamer plaatst, of liever voor een van de andere planten uit dit artikel kiest.

meer groene inspiratie

Kun je nog wel wat meer inspiratie gebruiken om, samen met je kroost, van je huis een groen thuis te maken? Ontdek dan eens hoe planten je helpen meer in het moment te leven, ga aan de slag met een groen toevluchtsoord in eigen huis, of prikkel al jullie zintuigen en ga aan de slag met deze DIY-kruidenhanger.