Venushaar

Groene weelde met zwarte stengels

In zachte lagen groen waaiert deze varen haar blaadjes wijd uit. Venushaar lijkt fragiel, maar vergis je niet: als oerwoudbewoner kan ze tegen een stootje.  

Als er zoiets zou bestaan als groene laagjesmode, draaide alles om Venushaar (wetenschappelijke naam: Adiantum). Deze varen groeit in lagen die het licht prachtig filteren en staat het mooist op ooghoogte. Erdoorheen kijken geeft het gevoel in een sprookjesbos te zijn. 

Kleuren en vormen

Venushaar is een van de populairste binnenvarens. De plant is heel aaibaar door de zachte groene waaiervormige blaadjes en heel mooi dankzij de frêle zwarte stengels die in sierlijke bogen naar beneden hangen. Venushaar heeft een heel vriendelijke uitstraling en is verkrijgbaar van S tot XL.


Herkomst

Venushaar hoort bij de lintvarenfamilie en komt voor in tropische delen van Zuid-Amerika, vooral in Brazilië. Er zijn zo'n 250 soorten, waarvan er ook een paar in koelere streken gedijen. De woonplant houdt niet van kou en is dol op een beetje vochtige omgeving: keuken en badkamer zijn favoriete plekken voor venushaar.  

Symboliek

De wetenschappelijke naam Adiantum komt uit het Grieks en betekent zoiets als 'wordt niet nat'. In een bui gaan de stengels hangen en glijdt het water heel snel van de blaadjes af, zodat de plant zelf niet nat lijkt te worden.  In de plantensymboliek staat venushaar dan ook voor puurheid en reinheid, betekenissen die ook terugkomen in de oude legende dat iemand nog maagd zou zijn als hij / zij een takje venushaar kan vasthouden zonder dat de blaadjes bewegen (dat valt echter nog niet mee…).

Alle artikelen over Venushaar