Gardenia

Stijlvolle diva die eindeloos bloemen schenkt

Niet alleen wonderschoon om te zien, maar ook nog eens groene aromatherapie om vrolijk van te worden: Gardenia is een fashionable klassieker. 

Duftende und weiß blühende Gardenie – Pflanzenfreude.de

Kleuren en vormen 

Gardenia heeft glanzende diepgroene bladeren met mooie nerven en prachtige roomwitte wulpse bloemen. Die hebben een wilde roosvorm en geuren heerlijk, het aroma heeft een opwekkende werking. Bij een goede verzorging kan Gardenia je wel honderd bloemen schenken als bedankje. De plant heeft een aristocratische uitstraling en doet denken aan elegante feestjes en vintage chic. In huis is het echt een bloeiend sieraad, de bloemen zijn zo apart dat ze blijven boeien.


Symboliek 

Op sommige Polynesische eilanden is Gardenia een manier om je relatiestatus aan te geven. Als de bloem achter het rechteroor wordt gedragen, is de persoon vrij, achter het linkeroor wil zeggen dat hij of zij bezet is. In het westen werden de bloemen vroeger vaak gebruikt als 'knoopsgatbloem'. Met dank aan Edith Wharton die in 'The Age of Innocence' suggereerde dat upper-class New Yorkers de bloem zo droegen. In de bloemensymboliek staat Gardenia voor romantiek en geheimen liefde. Het is een bloem die tot de verbeelding spreekt. Een van de beroemdste schilderijen van Paul Gauguin is 'Vrouw met een Gardenia'. Het was bovendien de lievelingsbloem van jazz zangeres Billie Holiday, die vrijwel altijd een of meerdere bloemen in haar haar droeg. En ook psychiater Sigmund Freud had er een zwak voor. De tijdloze schoonheid is wereldwijd populair en maakt  Gardenia de nationale bloem van Pakistan.  

Herkomst 

Gardenia groeit in het wild vooral in Vietnam, Zuid-China, Taiwan, Japan en India. Daar zijn het groenblijvende struiken en bomen die tot 15 meter hoog kunnen worden. Er zijn 142 inheemse variëteiten. Voor zover bekend is de plant al in de 10de eeuw vastgelegd, door Chinese schilder Xu Xi. Gardenia is genoemd naar de Amerikaanse arts en botanist Alexander Garden die de plant in de 18e eeuw ontdekte. Gardenia groeide toen snel uit tot een serieus statussymbool en is dat altijd gebleven.