Rhapis

Dwergpalm met reusachtig uithoudingsvermogen

Met Rhapis breng je het verre oosten bij je thuis, in de vorm van een kleine palm met zoveel power dat zelfs oude krijgers er al op vertrouwden. 

Kleuren en vormen 

Rhapis (officieel Rhapis excels, ook bekend als ladypalm) is opvallend omdat deze palm niet één stevige stam heeft, maar bossige stengels die wel iets van bamboe weghebben. Daaraan groeien diepgroene, puntige bladeren van 15-30 cm breed die voor een krachtige uitstraling zorgen. Rhapis helpt niet alleen de lucht in huis te zuiveren, maar ook de luchtvochtigheid in huis goed te houden, zodat je binnen een prettig leefklimaat hebt. 

Herkomst 

Rhapis komt uit de palmenfamilie en vindt zijn oorsprong in China, waar hij het best gedijt in streken met vochtige bergbossen. Hij groeit niet in het wild, alle bekende soorten komen uit gekweekte planten. Die worden buiten niet hoger dan drie meter, wat het een van de kleinere palmen maakt. In de 17de eeuw importeerde Japan deze exclusieve palm uit China, van daaruit werd de plant meegenomen naar eerst Europa en later Amerika. De naam is afgeleid uit het Grieks: 'rhapis' betekent 'naald' en slaat op de spitse bladeren. 

Symboliek 

In Japan werd Rhapis specifiek rond paleizen van militaire machtshebbers geplant. De spitse vormen van de bladeren zouden kwaadwilligen afweren. Omdat ze heel sterk zijn en heel oud worden (goed verzorgd kunnen ze honderd jaar halen) staan ze ook bekend als 'groene papegaaien', ook al zulke taaie rakkers.