Klaverzuring

Een klavertje om op te eten

Klaverzuring doet het goed in de volle grond, in bakken op je balkon en in de keuken. De onderdelen van deze plant kun je namelijk eten.

Klaverzuring of Oxalis Mooiwatplantendoen.nlCopyright: Shutterstock

Kleuren en vormen

Klaverzuring, of Oxalis, heeft op klaver lijkende bladeren in het groen, groen/paars en purper/grijs. De bloemetjes zijn wit, roze, geel en rood. Blad en bloem vouwen ‘s nachts dicht. De blaadjes en de bloemetjes hebben een zurige limoensmaak en ook de stengels zijn eetbaar. Met de bloemetjes fleur je een amuse of salade op en de bladeren en steeltjes doen het goed in een stamppotje.

Herkomst

Klaverzuring komt overal ter wereld voor, behalve in de poolgebieden. Oxalis is afgeleid van het Griekse oxus of oxys (zuur), Klaverzuring dankt zijn naam aan de bladeren die op klavers lijken en bij wijze van zelfverdediging oxaalzuur bevatten. Daar komt de licht zure smaak vandaan. 

Trivia

Het blad van onder andere de witte klaverzuring is het nationale embleem van Ierland, de shamrock.