Zilverstruikje

Lichtgrijs en een tikkeltje warrig

Zigzag staan de takjes van zilverstruikje door elkaar heen en vangen zo allemaal weer net even anders het licht. Dat maakt dit een markante, magische plant, die het hele jaar door mooi is. 

Zilverstruikje (Calocephalus) is een kleine ronde heester met opvallende grijze twijgen die een zilverkleurige uitstraling hebben. Van een afstandje is het net warrig prikkeldraad, maar dan mooi en zonder prikkels. De plant bloeit in augustus en september met gele bloemetjes, maar valt vooral op door de prachtige lichtgrijze kleur. 

Herkomst

Oorspronkelijk komt zilverstruikje voor op de rotsen en duinen aan de zuidkust van Australië. In het wild kan de struik ongeveer een meter hoog worden, de versie in jouw tuin blijft kleiner. De plant behoort tot de Asteraceae en is heel makkelijk in de omgang: kan tegen een beetje droogte, overleeft zeewind en gedijt in rotstuinen. 

Trivia

  • De tweede naam van zilverstruikje is 'brownii' en verwijst naar botanicus Robert Brown die de plant ontdekte in 1817.

  • In Australië wordt zilverstruikje ook wel kussenplantje genoemd, omdat de twijgjes vroeger werden gebruikt als vulling voor matrassen en kussens.