Zilverstruikje

Leuke ragebol met de uitstraling van mist en maanlicht

Zigzag staan de takjes van zilverstruikje door elkaar heen en vangen zo allemaal weer net even anders het licht. Dat maakt dit een markante, magische plant, die het hele jaar door mooi is. 

Zilverstruikje Mooiwatplantendoen.nl

Zilverstruikje (Calocephalus) is een kleine ronde heester met opvallend grijze, leuk rommelige behaarde twijgen die een zilverkleurige uitstraling hebben. Van een afstandje is het net prikkeldraad, maar dan mooi en zonder prikkers. De plant bloeit in augustus en september met gele bloemetjes, maar valt vooral op door de prachtige lichtgrijze kleur. Zilverstruikje combineert prachtig met blauwe en witte najaarsviolen, bergthee, roze Cyclaam, parelbes en Skimmia en kan ook prima in najaarshangmanden worden verwerkt. 


Blikvanger uit de bush 

Oorspronkelijk komt zilverstruikje voor op de rotsen en duinen aan de zuidkust van Australië. In het wild kan de struik ongeveer een meter hoog worden, de kweekversie blijft kleiner. De plant behoort tot de Asteraceae en is heel makkelijk in de omgang: kan tegen een beetje droogte, overleeft zeewind en gedijt in rotstuinen. Het is bovendien een plant die nieuwsgierigheid opwekt, niet alleen door de mooie zilvergrijze kleur, maar ook omdat je er naar blijft kijken en er in de warrige structuur steeds nieuwe dingen te ontdekken zijn. 

Trivia zilverstruikje 

  • De tweede naam van zilverstruikje is 'brownii' en verwijst naar botanicus Robert Brown die de plant ontdekte in 1817.

  • In Australië wordt zilverstruikje ook wel kussenplantje genoemd, omdat de twijgjes vroeger werden gebruikt als vulling voor matrassen en kussens.