Verwen jezelf met een huis vol planten

In een groen huis voel je je lekkerder

In roerige tijden is ontspanning het toverwoord. Lekker cocoonen op de bank met een boek of serie, of je hoofd leegmaken met een DIY. Indoor relaxen gaat nóg beter in een groen huis.

Verwen jezelf met een huis vol planten | Mooiwatplantendoen

Vanaf je bank kijk je waarschijnlijk al uit op groen in je woonkamer. Misschien heb je een statement plant, of een hele verzameling gebladerde huisvrienden. Ook in je eetkamer ontbreekt groen vast niet en er staat een plant in de keuken, al dan niet eetbaar. Maar hoe is het met de rest van je huis gesteld?

Wakker worden naast de alocasia

De woonkamer barst dan wel uit zijn voegen van de planten, maar op de slaapkamer zijn ze opvallend afwezig. Herkenbaar? Vraag dan eens een alocasia mee naar boven. De bladeren zuiveren de lucht en de aanblik doet je relaxen. Prima voorwaarden om in dromenland te belanden. Kun je ondanks deze helende werking toch niet in slaap komen, tel dan de lichtgroene nerven. 1, 2, 3....

In bad met bromelia

Terwijl jij besluit nog even te blijven liggen in het warme badwater met een vleugje lavendel, knapt de bromelia naast jou ook enorm op. De plant haalt veel van zijn voeding namelijk uit de lucht in de vorm van vocht. Baddampen vindt hij dus ook fijn. Bovendien geeft de tropische schoonheid een fijn kleuraccent aan je badkamer en brengt de plant leven tussen de tegels. Waarmee we maar willen zeggen: ga eens in bad met een plant.

Voor de mini's...

Plantenliefde, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Daarom zijn een paar miniplantjes, zoals de Kalanchoë blossfeldiana, op de kinderkamer een leuke manier om groen te introduceren bij jouw mini. Zo leert hij/ zij iets over de wonderlijke botanische wereld, terwijl de bloemetjes kleur geven aan het wat grauwe herfstlicht. Samen uitzoeken, water geven, een leuke plek uitzoeken: laat die nieuwe groene vriendschap maar groeien.

Werken met groene energie

In je werkkamer is er misschien niet zoveel mogelijkheid om te ontspannen. Studeren, werken, je belastingaangifte doen... je brein maakt overuren. Juist daarom kan groen echt een verschil maken. Uit een experiment van Helen Russell op de Universiteit van Surrey (Engeland) blijkt dat mensen minder gestrest zijn in een ruimte vol levend groen dan de mensen die in de ruimte zitten zonder planten, terwijl ze aan een moeilijke opdracht werken. En zet je planten neer die niet zo veeleisend zijn, zoals succulenten, dan heb je daar weinig kopzorgen van.

Welke planten sieren jouw bad-, slaap-, werk- of kinderkamer? Show jouw huiselijk groen op Instagram, met #mooiwatplantendoen.