Een plantaardige advent

Aftellen naar Kerstmis met kaarsen en planten

Wat is het donker hè? Kaarsen zijn fijne lichtbrengers in de dagen voor Kerst. Flikkerende vlammetjes zijn 'gewoon' gezellig of brengen je heel bewust in de sfeer van de advent. Wat het achterliggende gevoel ook is, met planten maak je het kaarslicht nog specialer. Helemaal als ze een bijzondere kleur hebben...

Ein Advent voller Pflanzen  - Ppflanzenfreude.de

Kaarsen en planten

Tijdens de adventsperiode brand je vier kaarsen. Op elke zondag steek je er een aan, waardoor op de laatste zondag alle vier de kaarsen branden. Een mooi ritueel tijdens de donkerste dagen van het jaar. Natuurlijk kun je het lichtverspreidende aura van de kandelaar nog wat extra opfleuren. Met een plant bijvoorbeeld!

Paarse planten

Een Ilex of andere tak met mooie besjes geeft een mysterieuze schaduw over je loeistrakke adventkandelaar. Ook paarse planten vormen een prima duo met je adventskandelaar, helemaal omdat paars nog intenser wordt als er kaarslicht op schijnt. Haal dus een een paarse plant in huis, bijvoorbeeld een anthurium, echeveria of een orchidee zoals Phalaenopsis of Zygopetalum.

Advent, wat is dat ook alweer?

In het Christendom is de advent de aanloopperiode naar Kerstmis. Het woord advent komt van het Latijnse adventus, wat komst betekent. De adventperiode begint vier zondagen voor Kerst en eindigt op kerstavond. In 2016 zijn het de zondagen:

  • 27 november
  • 4 december
  • 11 december
  • 18 december

     

In kerken zie je in deze periode traditioneel veel paars, de kleur van boete en inkeer.

Credits:

De kandelaar is van By Lassen, de kaarsdover is van Ferm Living. Het vaasje is vintage.