DIY: kaarsenhouder mét plek voor plantenstekjes

Een cadeau voor op de kersttafel

Ook tijdens de feestdagen geldt: hoe meer groen, hoe beter! Alleen een kerstboom (of één van deze kamerbomen als alternatief daarop) is niet voldoende. December is bij uitstek geschikt om plantenstekjes een podium te geven. Hoe je dat doet? Volg de stappen van deze DIY en zet jouw zelfgemaakte kandelaar neer als pronkstuk op je kersttafel. Of geef ‘m cadeau aan een geliefde!

kaarsenhouder met stekjes | mooiwatplantendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Geen kerst zonder kaars

Kaarsen zijn de ultieme sfeermakers die je kersttafel compleet maken en een knus gevoel geven. Voor deze DIY gebruiken we er vier, als knipoog naar de adventsperiode, waarbij op de vier zondagen voor kerst een (advents)kaars wordt aangestoken. Liever meer of minder kaarsen? Leef je uit! Deze kaarsenhouder maak je natuurlijk naar eigen wens. 

kandelaar met plek voor je stek

Wat deze kaarsenhouder extra bijzonder maakt, is de groene touch. Dankzij de kleine vaasjes biedt de kandelaar ruimte voor stekjes van je favoriete planten. Ga je voor kaarsen in dezelfde (groen)tint als je stek? Of ga je liever voor een bont geheel aan kleur? Aan jou de keus.

benodigdheden zelf kandelaar maken

 • Betonmix (tip: gebruik geen cement, dat is te hard)
 • Een vorm/mal om het beton in te gieten
 • Goudsnippers
 • Huishoudfolie
 • Aluminiumfolie
 • Schuurpapier
 • 4 kaarsen (meer of minder kan ook)
 • 4 stompjes van kaarsen (of meer of minder, kies hetzelfde aantal als het aantal kaarsen en dezelfde grootte als de kaarsen die je wilt gebruiken)
 • Hechtwasrondjes (of iets anders om de kaarsen op hun plek te houden)
 • Reageerbuisjes (om stekjes in te doen)
 • Stekjes van je favoriete planten. Wij gebruikten Scindapsus en Tradescantia 

zelf kandelaar maken: zo doe je dat

Stap 1

Maak het plateau van beton. Zorg ervoor dat het betonmengsel de dikte heeft van pannenkoekenbeslag. Zorg ervoor dat alle luchtbelletjes uit het betonmengsel zijn. Dat kun je doen door het beton (verschillende keren) op een vlakke ondergrond te laten vallen. Giet het mengsel in de gewenste vorm. Vul de mal niet helemaal tot het randje, want het komt iets omhoog als je de gaten voor de kaarsen maakt. 

Stap 2 (terwijl het beton nog nat is)

Maak de gaten voor de kaarsen en de reageerbuisjes voor de stekjes. Voor de kaarsen: wikkel de stompjes in huishoudfolie en druk ze in het beton. Laat ze erin staan totdat het beton hard is. Voor de reageerbuisjes: wikkel de reageerbuisjes in aluminiumfolie en druk ze in het beton, laat ze er even in staan en haal ze eruit. Decoreer vervolgens het plateau met goudsnippers.

Stap 3 

Haal alle kaarsen eruit als het beton zo goed als droog is.. Gebruik eventueel schuurpapier om de randen van alle gaatjes glad te maken.

Stap 4

Is het beton helemaal droog? Zet je nieuwe kaarsen en reageerbuisjes op de gewenste plek. Om ervoor te zorgen dat de kaarsen goed blijven staan kun je hechtwasrondjes of kaarsenlijm gebruiken. Vul de reageerbuisjes met een beetje water en met je favoriete stekjes, bijvoorbeeld Scindapsus en Tradescantia.

Stap 5

Geniet van je plateau! Steek de kaarsen aan en geef het plateau een mooi plekje in je huis of doe ‘m een geliefde cadeau. 

Meer groene kerstinspiratie

Benieuwd naar meer ideeën om van kerst een groen feestje te maken? Laat je inspireren om van jouw kersttafel kleur te geven met kleurrijke (kerst)planten, maak een kleurrijk plantenpotje (leuk met kids!), of ga aan de slag met een plantenboeket. En voor je dagelijkse dosis groene inspiratie volg je ons natuurlijk op PinterestInstagram en Facebook.