DIY: duurzaam inpaktextiel met plantafdruk

Maak van je verpakking een botanisch cadeautje

Heb je moeite met het vinden van het perfecte cadeau voor jouw geliefde? Laten jouw inpak skills te wensen over? Of kun je wel wat extra inspiratie gebruiken voor het inpakken van je cadeau voor Valentijnsdag? Geen nood! Met deze DIY pak je niet alleen je cadeau mooi in, je verpakking wordt een cadeautje an sich.

botanisch inpaktextiel | mooiwatplantendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Houd jij ook zo van botanische prints? Dan pak je het cadeau voor jouw geliefde niet in met saai papier, maar met botanisch textiel. We leggen je in deze DIY stap voor stap uit hoe je jouw cadeau(s) in een natuurlijk, stijlvol én duurzaam jasje steekt.

Text(iel) en uitleg

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus ga in huis op zoek naar de planten met de mooiste bladeren voor jouw wrapping textile. Niet tevreden over je vondst? Breng dan een bezoekje aan je lokale bloemist voor een kamerplant (of meerdere planten) met mooie bladeren. Bedenk tijdens je zoektocht alvast hoe jouw cadeau van textiel eruit gaat zien. Heb je een idee? Wrap it up! Nu is het tijd om de benodigdheden te verzamelen en aan de slag te gaan.

benodigdheden zelf inpaktextiel maken

  • Bladeren van verschillende planten. Wij gebruikten Fittonia, Aglaonema, Schefflera, Plectranthus, Pilea, Gynura en varen*. Tip: je kunt bladeren van iedere plant gebruiken, maar het beste wissel je dunne en dikke bladeren af. Dikke bladeren bevatten meer vocht, waardoor het moeilijker is om een goede afdruk zichtbaar te krijgen. 
  • Textiel naar keuze (gebruik een doek, sjaal, of andere lap stof dat kan dienen als inpaktextiel). 
  • Hamer
  • Keukenpapier
  • Een cadeau (om in te pakken)
  • Touwtje (om het cadeau in te pakken)
  • Eventueel verse blaadjes/takjes (om je ingepakte cadeau mee te versieren)

Zo maak je jouw inpaktextiel met plantafdruk
Stap 1

Verzamel alle bladeren die je wilt gebruiken en bepaal (globaal) hoe jouw inpaktextiel eruit komt te zien. Welk blaadje komt waar? Ontwerp een patroon naar keuze.

Tip: test eerst een paar blaadjes op een ander stukje textiel, voordat je op het echte ‘doek’ begint. Zo krijg je een idee van wat het effect is van het slaan met de hamer en weet je hoe verschillende blaadjes eruit komen te zien.

Stap 2

Sandwich het textiel en een blad naar keuze tussen twee keukenpapiertjes. De volgorde van onder naar boven wordt: keukenpapier - textiel - bladblaadje - keukenpapier. Hamer vervolgens herhaaldelijk op het keukenpapier (en dus ook op het blaadje wat eronder ligt) tot je een mooie afdruk ziet ontstaan. Herhaal deze stap met verschillende bladblaadjes totdat je het gewenste resultaat hebt bereikt en blij bent met jouw patroon.

Geduld is een schone zaak! Het is een beetje experimenteren en bij sommige planten (bijv. de Aglaonema) duurt het wat langer voordat de afdruk goed zichtbaar is. 

Stap 3

Klaar? Inpakken maar! Pak je cadeautje in met het inpaktextiel en voeg wat verse blaadjes en/of takjes toe voor een extra groene touch. Veel plezier met geven!

Meer inspiratie

Op zoek naar meer inspiratie voor Valentijnsdag? Ontdek dan eens dit groene plantenboeket waar ieders hart sneller van gaat kloppen. En voor je dagelijkse dosis inspiratie volg je ons natuurlijk op PinterestInstagram of Facebook.