Trendplant 2014: ananas!

De zomerhit van het jaar

Het is altijd weer spannend en volkomen onvoorspelbaar wat de enige echte zomerhit van het jaar zal worden. Qua groen is er een overduidelijke winner: eentje met een sprietenpruik en een tropische uitstraling, die overal opduikt. De ananasplant!

Ananasplant trendy mooiwatplantendoen.nl
Trendy met de ananasplant

Waarom doet de ananas het zo goed?

De ananas is hotter dan hot en duikt overal op. Trendvoorspeller Jan Agelink vertelt waarom de ananas het zo goed doet deze zomer. De ananas past in de huidige modetrends, die draaien om ‘surrealistische fantasie’. “De ananas is natuurlijk een surrealistisch verzinsel van de natuur zelf”, zegt trendvoorspeller Jan Agelink in NRC Next. “Het is een vrucht met een bijna Dali-achtige uitstraling.” Wil je ook graag de trendy ananas een blijvend plekje in je woonkamer geven, maak dan je eigen ananasplant. 

DIY: stappenplan voor het maken van je ananasplant 

  1. Koop een ananas die nog niet helemaal rijp is.
  2. Snij de kroon van de vrucht af en haal een van de onderste bladeren weg, zodat er een klein stammetje zichtbaar wordt.
  3. Laat het stammetje ondersteboven een week drogen (deze stap niet overslaan!).
  4. Zet de kroon in een bakje water (af en toe verversen) en kijk ademloos toe hoe er in drie weken worteltjes aan groeien.
  5. Plant de kroon in (cactus)aarde die goed waterdoorlatend is.
  6. Zonnig plekje geven, vochtig, maar niet nat houden, af en toe even sproeien.
  7. Is ie eenmaal geworteld, dan heb je er oersterke plant aan die bij mooi weer graag een tijdje buiten staat. Na een paar jaar kan er een rode kaars met blauwe bloemen uitkomen, waar nieuw fruit uit kan groeien. 

Vind je dit teveel gedoe? Je kunt natuurlijk ook gewoon kant en klaar de ananasplant, een Bromelia soort, kopen bij het tuincentrum of bloemenwinkel bij jou om de hoek. We zijn benieuwd naar jouw trendy plant, deel je een foto met ons via Facebook?

Bekijk de slideshow voor meer ananas inpiratie

Zara Home heeft een hit met de ananaslamp - mooiwatplantendoen.nl
Nog wel even een leuke pot uitzoeken voor deze Ikea ananasplant (€ 6,49) - Mooiwatplantedoen.nl
Rihanna in een ananasspeelpakje voor Vita Coco, een tropisch drankje.  Mooiwatplantendoen.nl
Het nieuwste van het hipste: de ananascoupe. Mooiwatplantendoen.nl