De Camelia's van kunstenaar Tage Andersen

De wonderlijk perfecte bloem

Een van de grootste passies van kunstenaar en bloemist Tage Andersen is de camelia. Samen met dr. Hans Trautner heeft hij inmiddels een verzameling van meer dan tweehonderd variëteiten opgebouwd. Deze camelia’s staan in zijn indrukwekkende greenhouse op het landgoed Gunillaberg in Zweden. Hij is zo gepassioneerd van deze plant, dat hij er zelfs een heel boek aan wijdde. Wat maakt deze plant nu zo bijzonder voor hem? Tage vertelt:

“Ik heb een grote fascinatie voor deze wonderlijk perfecte bloem die in de meeste ellendige tijd van het jaar bloeit en bloemen aanmaakt. Camelia’s zijn en blijven mijn passie. Ik vecht er maand na maand voor om ze te laten slagen. Alles om voor dat ene moment van vreugde te zorgen, wanneer de kiem barst en deze wonderlijke bloem zich ontvouwt.”

Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

"Mijn eerste Camelia kreeg ik bij toeval. Ik wist niets van Camelia’s. Ik kreeg 'm in het jaar dat ik mijn winkel in Kopenhagen startte. Dat is precies 50 jaar geleden. Ik kreeg ze van een tuinman uit de buurt en ik ervaarde dat de Camelia’s in een simpele kas bloeiden. Het was een Lady Campbell. Ik dacht dat dat de enige Camelia was die er bestond. Inmiddels weet ik wel beter."

"Ik heb een grote fascinatie voor deze wonderlijk perfecte bloem die in de meeste ellendige tijd van het jaar bloeit en bloemen aanmaakt."

Tage Andersen - Mooiwatplantendoen.nl

"Van de Lady Campbell heb ik er nu juist maar enkele. Maar wat was ik er gefascineerd door. Het waren maar kleine plantjes. De grootste was misschien een halve meter. Ik verkocht ze aan mijn klanten, maar zorgde natuurlijk dat ik de meest interessante vormen voor mijzelf hield. Iedere keer vulde ik mijn collectie weer aan met nieuwe interessante exemplaren. Nu heb ik een orangerie van driehonderd vierkante meter waar de Camelia’s het grootste gedeelte in beslag nemen."

"In dr. Hans Trautner vond ik een ‘Camelia-vriend’. Vele jaren werkten we samen aan onze Camelia tentoonstellingen. Hij maakte met name de kleine plantjes. Ik nam ze over als ze groter werden en zette ze in mijn kas. Voor een tentoonstelling wil ik niet gewoon wat plantjes op een rij zetten. Dat vind ik oninteressant. We zochten vaak expositieruimten waar een orangerie was of een mooie plek in Zweden of Denemarken. We hebben in kerken en kastelen tentoongesteld. Nu heb ik ervoor gekozen om het publiek uit te nodigen op Gunillaberg waar de Camelia’s bloeien. Ik ben vijfentwintig tot dertig jaar met de Camelia’s op tournee geweest. Dat volstaat nu. Nu zijn ze thuis, in Gunillaberg."

Tage Andersen - Mooiwatplantendoen.nl

meer inspiratie

Ben je ook zo gecharmeerd van de schoonheid van Camelia's? Dat snappen we! Deze prachtige winterbloeier maakt dan ook niet voor niets deel uit van de Trend Collectie van dit moment. Creëer zelf eens een wow-effect met deze winterbloeier, of start een eigen collectie op jouw eigen landgoed, in je (mini)kas, terras of tuin! Lees het verhaal van de expert en koop het boek "Tage Andersen, Joy and Frenzy, a book about camellias".   

Tage Andersen - Mooiwatplantendoen.nl