De voordelen van planten in je thuiskantoor

Bevorder je gezondheid en je creativiteit

We kunnen het niet genoeg benadrukken: planten zijn je beste collega’s. Ze zijn goed voor je mentale en fysieke gezondheid, je creativiteit en de rust op je thuiswerkplek. Lees verder, ontdek 3 (wetenschappelijk bewezen) voordelen van planten in je thuiskantoor en start met vergroenen! 

thuiskantoor planten | groene home office | thuiswerken
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

1) planten verbeteren de luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit in moderne kantoorgebouwen laat vaak nogal te wensen over. De printer, het kopieerapparaat, de airco: ze dampen allemaal onzichtbare, schadelijke stofjes uit. Maar ook de luchtkwaliteit op je thuiswerkplek laat vaak te wensen over, bijvoorbeeld door een lage luchtvochtigheid. Dit kan resulteren in hoofdpijn, vermoeidheid en irritatie aan ogen, slijmvliezen en luchtwegen veroorzaken. Maar hier zijn de redders: planten! Planten zuiveren de lucht via minimondjes in de bladeren, bacteriën in de grond en via de wortels. Ze zetten de slechte stoffen vervolgens om in voedsel voor zichzelf, zuurstof voor jou en vocht voor de lucht. Dat is zelfs bewezen door NASA.

2) planten zorgen voor meer rust en creativiteit

Volgens wetenschappelijk onderzoek van NCMBI kan actieve interactie met kamerplanten stress verminderen (in vergelijking met een mentale computertaak). Het zenuwstelsel en de bloeddruk komen tot rust en comfortabele en natuurlijke gevoelens worden versterkt. Juist als je mentaal werk doet, is het dus raadzaam om af en toe even een plantpauze in te lassen. Ook je creativiteit neemt trouwens toe, zelfs met maar één plant op je bureau. Onderzoekers van TNO (2007) denken dat dat veroorzaakt wordt door het helende en rustgevende effect van planten. Daardoor heb je meer ruimte in je hoofd voor creatieve ideeën. “Wetenschappelijk verantwoord” dus, goed argument om je baas mee te overtuigen!

3) Planten dempen geluid 

Met de juiste planten op de juiste plek kun jij je toch concentreren - ook wanneer je in een luidruchtige omgeving werkt. Planten helpen namelijk om geluidsoverlast terug te dringen. Met hun bladeren vangen ze geluidsgolven op, kaatsen ze terug of verspreiden ze. Zet je plant in een hoek voor het beste effect, of - nog beter - plaats er meerdere bij elkaar.* Dit is een van de redenen waarom planten als stressverlagers bekend staan. Geef planten dus een plekje in jouw (thuis)kantoor. Zul je zien dat ze in no-time werknemer van het jaar zijn.

welke planten in een thuiskantoor

Wees vooral niet te zuinig met het aantal planten in je thuiskantoor. Heb je weinig ruimte? Ga dan de lucht in, kies voor hang- en klimplanten of maak een plantenmuur. Zet planten niet alleen op je bureau, maar ook op een plank, bovenop de kast, in een plantenhanger aan het plafond of in een grote pot op de grond. De mogelijkheden voor een green home office zijn eindeloos! 

tips planten thuiswerkplek 

  • De Parapluplant en de Diefenbachia zorgen voor extra frisse lucht.
  • Krulvaren, Caladium en Rhipsalis zorgen voor diversiteit in bladeren en trekken de aandacht met hun opvallende vormen.
  • Met de Tillandsia Samantha en Bromelia voeg je wat kleurrijke, exotische schoonheid toe.
  • MonsteraFicus, Alocasia en Begonia hebben prachtige bladeren in uiteenlopende motieven die je aandacht blijven trekken en je creativiteit extra stimuleren. 
  • Anthurium en Hortensia zijn bloeiende planten die je trakteren op stijlvolle bloemen. 

meer groene inspiratie

Op zoek naar meer groene inspiratie voor je (thuis)kantoor? Ontdek dan eens wat het effect van kleur(rijke planten) is op je humeur en productiviteit en geef je werkplek en je carrière kleur met planten! Klaar met werken en toe aan rust? Maak dan van je huiskamer een groen toevluchtsoord, of doe aan mindfulness met planten.  

* Gebaseerd op onderzoek van South Bank University in Londen.

kamerplant blauwvaren | asparagus | geschiedenis planten